0

Х оливудските звезди не се отзовават само на кастинги за роли, но и на повика на Чичо Сам, пише The Hollywood Reporter.

Звездите, които са служили в армията, са точно като над 17 милиона американски ветерани: в един момент от живота си те или са били извикани, или доброволно са служили на страната си. 

Някои от тези звезди дори са приложили уменията, които са научили в обучението или в битка, в кариерата си като актьори, певци и комици. 

Чък Норис сам прави своите каскади във филмите си, заради времето си в армията - и дори  помага за подготовката на други актьори. 

Звездата от „Междузвездни войни“ Адам Драйвър вижда толкова силно връзките между двете професии, че създава организация с нестопанска цел, която ги комбинира. 

Но дори по-далеч от физическата подготовка, някои актьори са приложили емоционалното си израстване от времето си в служба към времето си на екрана.

„Военните и театралните общности всъщност са много сходни: имате група хора, които се опитват да изпълнят мисия, по-голяма от тях самите“, каза Драйвър по време на своя TED разговор. 

Беатрис Артур

Покойната звезда от Златните момичета (1985-92) била един от основните другари на женския резерв в морската пехота, когато се зачислява през 1943 г. След като се издига като сержант и щабен сержант, Артър напуска армията и прави успешна кариера на Бродуей. Тя пренесе своите умения, отличени с награда Тони, от сцената на екрана като братовчедка Мод в хитовия ситком от 70-те години All in the Family и неговия спин-оф, Maude, и се превърна в една от звездите (с Бети Уайт, Естел Гети и Рю Маккланахан) на Златните момичета.

Хари Белафонте

Постиженията на Белафонте достигат до статут на EGOT (Еми, Грами, Оскар и Тони) и служба във ВМС на САЩ по време на Втората световна война. Това беше G.I. Бил, който финансира обучението на певеца и актьора в The New School for Social Research в Ню Йорк. След като участва в джаз клубове, той използва своите изпълнителски умения в своята пробивна филмова роля в Bright Road (1953). Оттам той продължи да участва във филми като Odds Against Tomorrow (1959), Канзас Сити (1996) и Bobby (2006). Между филмите той прави записи, печеливши Грами - и става известен като "Кралят на Калипсо" - и напредва в движението за граждански права заедно с Мартин Лутър Кинг-младши и Джон Кенеди. В момента е посланик на добра воля на УНИЦЕФ и се е появявал в телевизионни предавания като The Marvelous Mrs. Maisel.

Кърк Дъглас

Дъглас се борел за страната си по време на Втората световна война, след представянето си на Бродуей в Spring Again и преди кариерата си на актьор, според CNN. Две години след службата си актьорът снима първия си филм „Странните любови на Марта Айвърс“ (1946) с Барбара Стануик. Оттам той става филмовата икона, с която е известен и днес, две години след смъртта си: участва в класики като Спартак (1960), Викингите 1958 и Жажда за живот (1956).

Адам Драйвър

Преди да се присъедини към тъмната страна като Кайло Рен в Междузвездни войни, Адам Драйвър се присъединил към морската пехота след 11 септември. Времето му на служба е съкратено след инцидент с планинско колоездене. Наранил гръдната си кост преди изпращането си в Ирак. Вместо това той бил освободен и решил да кандидатства отново за Джулиард, от който бил отхвърлен преди да се присъедини към морските пехотинци: „Има нещо в това да отидеш в армията и да се лишиш от цялата самоличност и притежание: цялата тази яснота на целта“, Драйвър разказа пред The Guardian за времето си в армията. 

Той бил приет в престижната институция за сценични изкуства, където срещна бъдещата си съпруга Джоан Тъкър и възобновил връзката си с първата си любов - актьорството, според The Guardian. В крайна сметка той получил пробивната си роля срещу Лена Дънам в HBO's Girls (2012-17). Той бе номиниран за Оскар за ролята си на Флип Цимерман в BlaKkKlansman от 2018 г. и за ролята си в Брачна история от 2019 г. и завърши третото си участие като Кайло Рен в Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър (2019). Въпреки процъфтяващата му актьорска кариера, времето му в армията остана с него. Той основа и все още управлява организация с нестопанска цел „Изкуства във въоръжените сили“, която носи професионални сценични продукции направо на военнослужещи и жени.

Клинт Истууд

След гимназията и Голямата депресия Истууд е извикан в армията по време на Корейската война. Годините му на служба са прекарани като спасител, докато е настанен във Ft. Орд, Калифорния. Благодарение на G.I. Бил, той успя да посещава драматично училище в L.A. City College. Той привлякъл вниманието на Universal Studios и подписал договор, който поставил началото на кариерата му в западните филми, според military.com. Започвайки с Франсис във флота (1955) и Отмъщението на съществото (1955), по-късно той се превърна в холивудска икона, известна с „Внезапен удар“ и „Непростени“, за които печели „Оскар“. Той също така се превърна в холивудска тройна заплаха като режисьор, актьор и продуцент, печелейки Оскар за всички тези роли.

Морган Фрийман

Преди награждаваната си кариера, Фрийман се записва във военновъздушните сили и се обучава за пилот на изтребител. Този стремеж към авиация обаче стигна до аварийно кацане. Той каза пред AARP Magazine, че е „само влюбен в идеята“ за летене и имал това „отличително усещане, че седи в носа на бомба“, когато е в пилотската кабина на самолет, според military.com. Той напуснал армията след четири години, за да преследва първоначалната си страст: актьорството. Две десетилетия отдадена сценична игра по-късно, Фрийман получил пробивната си роля в сапунената опера „Друг свят“ и в крайна сметка се превърна в редовен блокбъстър след Shawshank Redemption от 1994 г., с кредити, включително Se7en, Outbreak, Kiss the Girls и продължението Along Came a Spier,, Deep Impact, Bruce Almighty и продължението Evan Almighty, Million Dollar Baby и Gone Baby Gone. Той също така има продуцентска компания с кредити, включително такива по сценарий на сериали като Мадам секретар и сериали без сценарий, включително Чрез дупката на червея и Историята на Бога с Морган Фрийман.

Зулай Хенао

Fighting (2009) и Boy Wonder (2010) не бяха първите й битки. Звездата от Клуба на самотната майка (2014) отишла направо в армията след гимназията за три години. Тя се освободила от служба, за да продължи актьорската си кариера. След това тя усъвършенствала изпълнителските си умения в Нюйоркската консерватория за драматични изкуства, според Insider, и продължила да се появява в дълга поредица от филми и телевизионни предавания като Army Wives (2007) и Takers (2010) с Идрис Елба. Наскоро тя се появи в телевизионните предавания The Oath и Stumptown и във филма The House Next Door: Meet the Blacks 2.

Джеймс Ърл Джоунс

Адам Драйвър не е първият злодей от Междузвездни войни, който идва от военен произход. Джеймс Ърл Джоунс, който е известен с ролята си на Дарт Вейдър, влиза в армията по време на Корейската война. Той бил градял кариера в армията, преминавайки от втори лейтенант до първи лейтенант, докато обучавал другари в Колорадо. След саморефлексия той решава да напусне армията заради успешна телевизионна, филмова и театрална кариера, според military.com. Някой може да си помисли, че неговият отличително властен глас би му послужил добре като командващ офицер, но тогава широката публика изпита таланта му като Муфаса в „Цар Лъв“ на Дисни (1994 и 2019) и Дарт Вейдър във франчайза „Междузвездни войни“ и ролите му като Терънс Ман в „Поле на мечтите“ от 1989 г. и крал Джафр Джофър от 1988 г. в „Идването в Америка“ и неговото продължение от 2021 г.

Чък Норис

Той се присъединява към ВВС след гимназията, преди да стане екшън звезда. Докато бил в Корея, Норис се посветил в света на бойните изкуства, така успял да се подготви за роли като Way of the Dragon (1972, срещу Брус Лий) и една от главните му роли, Walker, Texas Ranger (1993-2001). Той бил първият западен мъж, спечелил осма степен черен колан в Тае Куан До, според military.com. От ученик до майстор, той прекарал годините си, след като бил уволнен от военните, в обучение на актьори като Присила Пресли и Стив Маккуин. Маккуин убедил Норис да се занимава с актьорско майсторство, което доведе до процъфтяваща кариера в телевизията и филма.

Елвис Пресли

Кралят на рока за кратко сменил своите „сини велурени обувки“ и емблематичната си прическа за по-къса и армейска униформа, когато бил извикан през 1957 г. Той влязъл в армията през 1958 г. Според някои един от военните му другари го е запознал с наркотиците и това може да са били причина за смъртта му.

Том Селек

Звездата от Blue Bloods е прекарал по-голямата част от актьорската си кариера, защитавайки цивилните като частен детектив или началник на полицията, но имало време, когато той защитавал страната си в реалния живот. Времето на Селек, подписано в програмата за таланти на 20th Century Fox, било прекъснато, когато получил призив за въоръжение по време на войната във Виетнам. Става сержант в Националната гвардия на калифорнийската армия. Неговият страничен концерт като модел по време на дните му в USC бил добре дошъл, защото Националната гвардия решила да направи Селек звездата на своите плакати за набиране на доброволци, според military.com. Кариерата му се предвижи напред, 11 години по-късно, когато е избран за звездата на Magnum P.I (1980-88). Оттогава ветеранът се появява отново в много изявени телевизионни предавания и филми, включително „Приятели“ (от 1996-2000 г.), телевизионния франчайз на Джеси Стоун и „Сините кръви“ на CBS.