0

У никална книга за неизвестни туристически дестинации в България излезе на пазара със заглавието „17 уикенда“. Нейни автори са Пламен Старев, генерален секретар на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (АБУЖЕТ) и операторът и фотограф от БНТ Кристиан Минчев, който е син на Максим Минчев, покойният шеф на БТА.

Сборникът има енциклопедичен характер и представя по забавен и четивен начин природните, исторически и кулинарни особености и факти от различни селища в страната, които са убягнали от интереса на големия туризъм.

Авторите са обикаляли и записвали сладкодумни кметове на малки населени места, издирвали са непознати досега исторически факти, изровили са легенди и рецепти на български и влашки ястия.

В книгата любителите на природния и селски туризъм ще прочетат непознати легенди и обичаи и исторически факти за 17 от общо 265-те български общини. Сред тях са Белица, Троян, Медковец, Тетевен, Криводол, Батак, Тутракан, Малко Търново, Айтос, Рила, Хайредин.

От увлекателните текстове могат да се научи тайните на хубавата ракия от Предбалкана, на комбуса, древно ястие с щавляк и сухи червени чушки от Северозападна България и прясола от Дунавските села, който се прави с поне 17 вида току що уловени дунавски и речни риби.

"Пътувал съм в Африка и далечни кътчета на света, но не допусках какви тайнства крие България", сподели развълнуван Кристиян Минчев. "Истината до която стигнах е, че туризмът не е само Банско и Боровец", допълни той по време на представянето на книгата в зала МаксиМ на БТА.

Сборникът „17 уикенда“ е посветен на покойния Максим Минчев, страстен пътешественик и автор на книги с пътеписи, дългогодишен шеф на БТА и и бивш председател на AБУЖЕТ.

На представянето на книгата присъстваха ПР-експертите Максим Бехар, Георги Лозанов, журналистът Георги Милков. Според Максим Бехар, проектът е започнат от Максим Минчев и Пламен Старев, а след това е продължен и от Кристиан, синът на Максим.

ПР-експертът призна, че лично той е имал огромно желание книгата да бъде довършена. Така след смъртта на Максим Минчев Бехар, заедно с  Пламен и Кристиан, обсъждат въпроса и решават, че тримата трябва да направят така, че творбата да види бял свят. Всички снимки в книгата са на Кристиан Минчев, а текстовете – на Пламен Старев.