П реди пет века Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките Теночтитлан, която се намира на мястото на днешната столица на Мексико. Местно домакинство, оцеляло след кървавата испанска инвазия, подрежда олтар, включващ тамян и гърне с човешка пепел, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Останките от тази сложна експозиция са открити от археолози в близост до площад "Гарибалди" в столицата Мексико, известен с гуляите и музиката на мариачи, съобщи мексиканското министерство на културата.

След падането на Теночтитлан, вероятно между 1521 и 1610 г., олтарът е направен от ацтекско семейство, "за да свидетелства за края на цикъла на техните живот и цивилизация", се посочва в изявлението, направено от министерството на културата.

Вътрешният двор, където са извършвани ритуалите, е на около четири метра под нивото на земята, според екип от археолози, които са посветили три месеца на анализ на обекта. Специалистите са открили различни слоеве от това, което векове наред е било дом, заедно с 13 кадилки за тамян, пет купи, чаша, чиния и гърне с кремирани скелетни останки.

Находката съвпада с 500-годишнината от испанското завоевание, което правителството на Мексико отбеляза, издигайки в центъра на столицата реплика на Темпло Майор - най-свещеното място на ацтекската цивилизация.

Редица древни открития в района на столицата Мексико през последните години, включително някои в оживения й център, хвърлят светлина върху цивилизацията на ацтеките. Те включват останките от стадион за мезоамерикански игри с топка, жертвен вълк, украсен със злато и кула от човешки черепи.