0

Х отел за насекоми е сред най-новите атракции в Ботаническата градина в Балчик.

Той представлява разграфена къщичка, като във всяка „кутийка“ са поставени различни естествени материали – шишарки, сено, камък, дървесина, обясни пред БТА директорът на Ботаническата градина Валя Машкарова.

Материалите са притегателна сила за полезни насекоми като калинки и златоочици, както и опрашители – дървесни и земни пчели и сирфидни мухи, които сами се настаняват в хотела, за да зимуват и да се възпроизвеждат.

По този начин се образува екологична верига, тъй като насекомите „обхождат" близките растителни видове в момент на цъфтеж, опрашват ги и подпомагат развитието на по-голямо количество семена. Това е важно за Ботаническата градина, тъй като една от целите й е да събира семена от различни местни и декоративни растения, които са част от нейните експозиции, и да обменя такива с други институции, които се занимават с растителни науки, обясни Машкарова.

Всеки, който има желание, може да си направи сам хотел за насекоми. Освен за биоразнообразието, съоръжението е полезно и за децата. Хотелът възпитава отношение към природата и помага на децата да изградят връзка с нея, да опознаят взаимодействията между растенията и животните, каза още Машкарова.

-

 -
Александра Антонова/ БТА