0

Казват, че никой не знае как се пристъпва в чужди обувки. Дали са удобни или краката в тях са като в капани. Дали изобщо позволяват на притежателя си да се движи. Дали крачи, дали лети. Фотографът от Сан Франциско Хория Манолаш е наясно, че не винаги снимките са способни да изразят обективната истина. Той обаче иска да постави акцента върху това, което е скрито зад кадрите.

В резултат на своите размишления Хория се впуснал в пътешествие, прераснало в проект за хора, които са лишени от всичко, освен от способността да мечтаят. Той се стреми да покаже героите си по начин, който да ги разкрие в нова светлина. Понастоящем американецът се занимава със събирането на средства, за да издаде впечатленията си в книга. Тя ще съдържа снимки и истории за хора с празни джобове, но пълни души.

„Моят проект е за онези, които или са забравили да мечтаят, или не смеят повече да мечтаят. В техния живот има моменти, когато нямат нито храна, нито покрив над главата, банката им отнела дома заради неплатени кредити, а полицията ги търси, за да ги задържи като нарушители. Ако се поставите на тяхно място, ще се размечтаете и вие за друг живот”, казва Манолаш.

 

Философът бродяга

Бил

Бил мечтаел да стане философ, но му се наложило да напусне родния щат. Обвинили го в престъпление, станал бродяга. Бил поиска да изпрати тази снимка на майка си, която страда от болестта на Алцхаймер. Надява се, че когато един ден се прибере у дома, тя ще го познае.

 

Кралица на красотата

Тами

Както много други жени, Тами винаги е искала да стане кралица на красотата. Тя страда за децата си, които са й били отнети от нейната баба и бившият й съпруг.

 

Полицай Дженифър

Дженифър

Дженифър пристигнала в САЩ заедно с бившия си съпруг от Ирландия. След развода се превърнала в алкохоличка. Тя мечтае да стане полицайка.

 

Тъжният клоун

Макаяс

Родителите на Макаяс били хипита и заедно със сина си обиколили много страни: Мексико, Индонезия, Хаваите, Панама, Боливия, Коста Рика, Перу. Той би искал да стане цирков артист и да продължи да обикаля света.

 

Морякът и дрогата

Хенри

В миналото на Хенри има много наркотици и алкохол. Сега той работи за организация, която помага на бездомници. Мечтата му обаче е да бъде моряк и да броди из океана. Твърди, че разводът на родителите му, които постоянно са изисквали от него да избира между тях, силно е повлиял на съдбата му.

 

Ветеранът Макс

Макс

Макс е ветеран от войните във Виетнам и в Персийския залив. През по-голямата част от живота си – 43 години, той е държал оръжие, а когато се демобилизирал, захвърлил всичко и се отдал на пороците. Той е алкохолик и има проблеми със здравето – почти не може да ходи. В мечтите си се вижда като безстрашен миньор.

 

Главният готвач

Попс

Попс също е участвал във военни действия. Работил е като инженер, но започнал да взема наркотици и си изгубил работата. 12-годишната зависимост не минала безследно. След рехабилитационната клиника започнал да дави проблемите си в алкохола. В душата си винаги си е представял себе си в кухнята на собствения си ресторант.

 

Индиана Джоунс

Майк

В детството си Майк мечтаел да стане палеонтолог. Избягал от дома си, за да пуши на воля марихуана. Полицаите го заловили. Сега се опитва да започне нов живот. Намерил си е постоянно място за нощуване и е започнал работа с помощта на благотворителна организация от Сан Франциско.

 

Пилотът Хетър

Хетър

Хетър се вижда като пилот. В Калифорния си имал компания, която се занимавала с организацията на различни мероприятия. Но след като една вечер сътрудници на правоохранителните органи намерили там непълнолетен, му наложили непосилна глоба от 100 000 долара.

 

Под водата

Хани

Какво ли може да е по-романтично от изучаването на подводния свят? Хани, която мечтае да се изучи за морски биолог, била пребивана от мъжа си, докато не решила да избяга. Отначало имала кола, но когато тя се счупила, се наложило да нощува в парка. Научила се е да свири на хавайска китара и да пее. Отседнала е в хотел.