0

Р омео и Жулиета станаха родители на малки черни лебеди. С излюпването им започна сезонът на бебетата в зоопарк Варна. Двойката се сдоби с четири прекрасни и здрави патенца. Малките вече неуморно следват своите родители и изучават средата на своето местообитание. Ромео пък зорко бди над тях.

След излюпването на мъниците от зоопарка започват кампания "Осинови бебе в зоопарка!". “Няма по-хубав подарък за нашите животни от това да открият своя горд осиновител. Осиновилите бебе през 2022 година за благодарност ще получат специален сертификат за осиновяване и ще закачим табелка с имената им пред местообитанието на животинчето”, отбелязват от градината. 

Навръх 8 март в зоопарка се роди и бебе муфлонче от женски пол. То е много палаво и енергично. Все още си няма име. Ако има желаещи да го осиновят, привилегията да му дадат име ще бъде тяхна.

Пролетта е време за бебета  не само във Варна. Във зоопарк Бургас от торбичките на две майки надникнаха бебета кенгурчета, за да огледат заобикалящия ги свят. С мъници може да се похвали и столичният зоопарк. Огърличестите пекари отново имат малки прасенца, а в една от двете групи сурикати пък се родиха малки.

Те растат с всеки изминал ден под закрилата и грижата на майка им.  Социални животни са. Живеят на стада от по 5 - 15 индивида. Всички членове на стадото се хранят и спят заедно. В стадото съществува известна йерархия, като мъжките винаги са доминиращи.

Симпатичните прасенца от вида огърличести пекари са широко разпространен вид в Южна и части от Северна Америка. Обикновено се срещат до около 1500 метра над морското равнище в района на Андите. Въпреки това в биосферен резерват Сиера де лас Минас в Гватемала се наблюдават екземпляри до около 3000 метра, отбелязват от зоопарка.