0

Б ългарче успя да отгледа най-голямата зелка в Чикаго. Четвъртокласничката от началното училище „Оук Ридж“ Миа Минчев, която живее в югозападно предградие на Чикаго, бе обявена за щатски победител на Илинойс за гигантското зеле, което отгледа миналата година в конкурса за най-голям зарзават. Тя се състезавала с 5000 ученици от региона, съобщава местният „Чикаго Трибюн“.

„Бях много изненадана, защото не знаех колко деца са участвали от нейното училище или от щата“, каза майката на Миа - Тони Минчев. „Наистина бях шокирана - не можех да повярвам. Единственото нещо, което спечелих в живота си, e зелена карта oт лотарията, за да дойда тук като имигрант. Пристигнахме през 2004 г. от България и това беше единствената ми голяма победа“, отбелязва Тони. Дъщеря й била също толкова изненадана да разбере, че е победител. „Бях развълнувана и изненадана, защото мислех, че никога няма да спечеля“, каза Миа. Момичето било уведомено през есента, че е обявена за победител в Илинойс и получила наградата си от 1000 долара тази зима. Парите вече са в спестовна сметка, като детето смята да задели част от тях за колеж.

Българчето било любопитно да разбере как зелето расте от малък разсад до огромен зеленчук. Научих, че не е лесно да се грижиш за растението, защото се нуждае от много внимание и работа“, каза тя. Зелеви мухи създали неочаквано предизвикателство, когато започнали да ядат листатата на растението. Тони и Миа пръскали зелката със сапунена вода и така то оцеляло. „Бяхме наистина притеснени, когато вредителите нападнаха зелето. Тя наистина разбра колко труден е животът на фермера. Трябваше да се погрижим само за едно зеле. Представете си, ако имате цяла ферма! Засадихме го в саксия вместо в земята от съображения за безопасност. Имаме много диви животни и се притеснявах за зайците – те идват през цялата година. Трябваше да го поливаме всеки ден, защото саксията беше наистина голяма“, разказа майка й. Семейството на Миа успя да се наслади на плодовете на нейния труд. Майка й направила салата от гигантския зарзават. Тя спретнала и още една за Националния ден на зелето, който се отбелязва на 17 февруари.