0

Б ългарските полярници излязоха на плаж с пингвините в края на антарктическото лято.  Няколко смелчаги събираха тен на каменистия бряг на остров Ливингстън в Антарктида, където е разположена българската база. Полярниците посрещнаха Баба Марта на минус 1 градуса по бански.

Плажните си приключения чрез уникални кадри показва Емил Иванов, който е част от 30-ата българска антарктическа експедиция. На въпроса дали се е потопил в ледените води на океана той отговори: „Нагазих. Но реших, че предпочитам морето да ми остане до колене“. 

Пингвините се разхождат по брега, докато нашите полярници се припичат на слънце

 Пингвините се разхождат по брега, докато нашите полярници се припичат на слънце
Емил Иванов

На родното полярно селище може да се чуе как родопска гайда огласява Антарктида.

"Улисан в работата си, чувам гайда. Пренасям се в Родопите. Не, сторило ми се е. Няма откъде да чуя гайда тук. Заслушвам се пак. Определено не бъркам. В далечината чувам мелодията на "Излел е Дельо хайдутин", отнесена почти изцяло от вятъра. Оставям инструментите си и виждам картина, която дълго ще помня. Колегата ми Стефан Методиев е извадил гайдата си и със замръзнали пръсти разлива меките родопски мотиви сред суровия антарктически пейзаж“, разказва полярникът Емил Иванов. 

Щом дойде време за работа, полярниците се разхождат по ледници и спят на палатки с дни, за да направят научните си изследвания. Едно от последните предизвикателства пред тях е проучването на ледника Перуника. 

Стефан Методиев изпълни българската песен в Космоса на Антрактида

 Стефан Методиев изпълни българската песен в Космоса на Антрактида
Емил Иванов

„Имахме възможността да участваме и помагаме в проекта на нашата сеизмоложка д-р Гери Георгиева, който е свързан с движението на глетчерите. Научихме изключително интересни факти. Огромната ледена маса на хиляди години се движи средно с по 6см на денонощие, които варират според температурата и частта на ледника. Видяхме отблизо наслояванията на вулканичната пепел. Тя стига до остров Ливингстън, пренесена от силните ветрове от остров Дисепшън, където има действащ вулкан”, разказва пък лодкарката на Антарктида Елка Василева.