0

У никална конска кост, част от плешката на жребец, е изровена от археолозите при разкопките на крепостта Русокастро край Бургас. Костта е била извадена след сваряване на месото и по нея се е гадаело посредством старинния обичай скапуломантия, използван от монголите.

Конската плешка след сваряването си е обезкостена и върху нея са прогорени, вероятно с нагорещен метален предмет с кръгло сечение, три кръгли отпечатъка.

Ритуал

Още при откриването й през 2020 г. археолозите са убедени, че става въпрос за предмет, използван в някакъв древен магически обред или ритуал. След почти едногодишно изследване се оказва, че находката е още по-ценна, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. Става ясно, че конската кост се е използвала за гадаене. Това е ставало, като нагорещено желязо се допирало до плешката, а гадателят гледал от обратната страна по какъв начин е разпукана костта вследствие от високата температура и по това е извършвал своите предсказания.

Този вид гадаене е известно като скапуломантия. Открити са паралели на подобна практика сред народите от Средна и Източна Азия, най-вече в Монголия и Китай, където този метод за гадаене е бил най-популярен. Именно в Китай са открити хиляди кости, но волски, използвани при подобен род гадателски практики. Този начин е разпространен и сред буряти, монголи, киргизи и калмики.

Хипотези

Ако подобно гадаене е характерно за народите от азиатските степи и Китай, какво прави тази конска кост в Русокастро? Според изследователите Д. Фъртунова и М. Николов тази конска кост е свидетелство за присъствие на монголи (татари) в крепостта през XIII-XIV в. Действително, при внимателно проучване на историческите извори тази хипотеза напълно се потвърждава. Документирано е, че през 1326 г. голям монголски отряд, наемници на българския цар Михаил III Шишман Асен, е направил своя военен лагер именно при средновековния град Русокастро. Дори при битката при Русокастро през 1331 г. отряд монголи именно тук се присъединява към българската армия и с тяхна помощ българите побеждават император Андроник III Палеолог. Находката е единствена по рода си не само у нас, но и в цяла Европа.