0

Ч етири арт събития, обединени във фестивален формат Made аt the Academy, за втора поредна година представят в цялост творческия потенциал на пловдивската Арт академия - АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Фестивалът обхваща класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор, представени на различни сцени и локации от студенти и преподаватели, водещи имена в българското съвременно изкуство. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

От 2021 г. Made At the Academy е част от културния календар на Община Пловдив, а преди по-малко от месец получи престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“.

Фестивалът ще започне в Дом на културата „Борис Христов“ на 6 юни с годишния концерт на катедра „Хореография“, посветен на сто години от рождението на проф. Кирил Дженев- създател на ансамбъл „Тракия“ и един от най-големите български хореографи.  Вторият ден продължава в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“, които отворят врати за представителната годишна изложба на факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности. Традиционно ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

На 8 юни АМТИИ кани пловдивчани на Римския стадион от 18.00 ч., за да представи документалната изложба „Академична памет“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев. Тя е посветена на паметта на значимите личности, свързали жизнения и творческия си път с дейността нa Академията и допринесли за нейното утвърждаване като водещо висше училище в областта на изкуствата.  Час по-късно, в 19.00 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър вдига завеси с „Рита“ – едноактна опера от Гаетано Доницети с диригент ас. д-р Алия Хансе и режисьор ас. д-р Ивайло Михайлов и с участието в оркестъра на музикантите от „Интро“.

На 9 юни от 20.30 ч. Академията събира пловдивчани и гости на града на Античния театър за кулминацията на фестивала – големия концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ.