0

Д еветгодишно американско момиче оцеля по чудо след като е било нападнато от пума, съобщиха защитници на дивата природа и членове на семейството, цитирани от АФП.

Котката атакувала Лили Крижановски, докато било на къмпинг със семейството си в щата Вашингтон, пише чичо ѝ Алекс Манцевич в GoFundMe, където се опитва да събере пари за покриване на медицинските ѝ разходи.

В изявлението на Вашингтонския департамент по риболова и дивата природа (WDFW) се казва, че "Лили, заедно с още две деца, е играла на криеница в гората недалеч от лагера. Лили изскочила, за да изненада приятелите си, когато пумата внезапно я нападнала".

Снимките на чичо ѝ на уебсайта показват племенницата му преди и след нападението, като на втората снимка тя е в безсъзнание в болнично легло, а по лицето ѝ ясно се виждат драскотини и синини, нанесени от хищника. Детето е претърпяло многочасова операция, но е било изписано от интензивното отделение вчера, съобщиха от отдела за диви животни.

От 1924 г. насам 20 души са били нападнати от пуми в дивата природа на щата Вашингтон и двама от тях са починали, твърди щатската агенция за опазване на околната среда, цитирана от БНР.

Тялото на пумата - която е била застреляна от свидетел на нападението е анализирано за евентуални заболявания, съобщиха служители.

"Приключилите през уикенда тестове показаха, че животното не е болно от бяс", заявиха от WDFW.

Познати още като пуми или планински лъвове, тези големи котки могат да достигнат тегло до 115 кг, според bigcatrescue.org.