0

З аветите на Васил Левски летят в Космоса. Те се намират в специална капсула, а до орбита стигат чрез ракета, собственост на Илон Мъск, заедно с български детски книжки и специална молитва за България. Това разказа авторът на книжките „Българознайко“ Виктория Петкова, благодарение на която българският дух и традиции достигнаха Космоса. „Вярвам, че нашите предци са ни оставили дълбоки прозрения за живота и силата на доброто. До последния момент допълвах съдържанието на капсулата. Има и лични послания на моето семейство, една специална молитва за България, посланията на Васил Левски и тези на деца от 4 клас. Те имат удивителни разсъждения! Сега мислите им летят като песента на Валя Балканска“, отбелязва авторката.

Както „Телеграф“ писа, книжките излетяха с мисията на SpaceX Transporter 3 – компанията е собственост на Илон Мъск. Ракетата Фалкон 9 прикача информацията в сателита Challenger. В момента детските книжки и заветите на Левски са в орбита около Земята на около 550 км височина. Тя ще бъде там 4 години, преди да се върне в атмосферата. До полета в Космоса се стига, след като авторката на книгите успява да се свърже със собственика на американска фирма, който става посредник между компанията на Илон Мъск и мисията „Българознайко”.

„Колкото и наивно да изглежда, просто потърсих информация в интернет. Научих малко повече за механизма на изпращане в космическото пространство. Използвах ключови думи и стигнах до една американска компания. За късмет попаднах на нейния собственик и когато той научи за каузата на книжката, направи всичко възможно тази идея да се реализира. След това близо 2 години чакахме излитането на ракетата“, отбелязва тя. Освен в Космоса „Българознайко“ е достигнал и до всички седем континента на Земята, включително и до Антарктида. Книжка, посветена специално на Ледения континент, се намира в библиотеката на българската полярна база на остров Ливингстън. „Истинската мисия на книгата е да стига до съзнанието на читателя, не просто да се озове в ръцете му. Надявам се, че с посланията й българските деца ще растат с мисълта за това колко прекрасна е тяхната родина, ще пазят и ценят земята, по която стъпват, и ще разберат, че всички ние сме част от народ, който има мисия и действа единно“, коментира още Петкова.