0

В лиянието на околната среда, диетата и начинът на живот играят огромна роля за определяне на продължителността на живота.

Според американския учен Дан Бютнър, който изследва хранителните навици на столетниците, на планетата има пет така наречени сини зони. "Синя зона" е ненаучен термин, измислен от изследователя за дадени на географски региони, където хората живеят повече от 100 години без никакви проблеми. Това са Икария (Гърция),Оглиастра, провинция Сардиния (Италия), Окинава (Япония), Полуостров Никоя (Коста Рика),Лома Линда, Калифорния (САЩ).

Всички столетници от тези места имат сходни хранителни навици. Те не ядат бърза храна - такива храни са с високо съдържание на холестерол, което увеличава риска от затлъстяване и инфаркт. Също така тези хора практически нямат брашнени продукти в диетата си, както и такива, съдържащи захар и сода.

Бютнер препоръчва намаляване на приема на захар до 7 чаени лъжички, или 28 грама на ден. Освен това той съветва да се намали консумацията на червено месо и месни продукти – колбаси, бекон и други подобни. Имат твърде много сол и консерванти, които увеличават риска от коронарна болест на сърцето с 18%, червеното месо го увеличава с 9%.

Ученият отбеляза, че столетниците редовно ядат бобови растения, пълнозърнести храни и пият червено вино.

Тези изследвания не могат да се отъждествяват с лекарско предписание. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

*Източник: Рамблер