0

Н а 2 юли светът чества феномена неидентифициран летящ обект, или накратко наричан НЛО. Той се наблюдава в цял свят, като версиите за произхода му варират от извънземни летателни апарати през оптична илюзия, метеорити до секретни разработки на военните.

Хората, които се занимават с изследване на явлението (или събират сведения за него), се наричат уфолози. Прелюбопитна теория гласи, че първият уфолог по нашите земи, а може би и в Европа, е Паисий Хилендарски, чиито 300-годишен юбилей честваме сега. Експертът по темата Иван Лазаров казваше, че дядо Паисий е описал извънземни в своята "Иcтория славянобългарская". Докато пише за битката на хан Крум с византийците, монахът споменава следното: "Явили се две комети в лунен образ и пак се събирали и разделяли". Хилендарският монах вероятно черпи сведения от по-стари летописи, споменаващи за небесно явление, съпътствало кървавата битка при Върбишкия проход от 26 юли 811 г. Според едно тълкование то може да бъде астрономически феномен. „Но самата динамика на процеса със „събиране“ и „разделяне“ говори за поведение на летателен апарат“, разказваше приживе Лазаров, който бе председател на русенския уфологичен клуб “Мъдромер”.

Чинии над София

У нас неидентифицираните летящи обекти се свързват най-вече с извънземните и техните кораби – летящите чинии.

Един от добре засвидетелстваните и описани случаи с НЛО датира от 30 декември 1978 година. Според мълва от времето на соца, когато на хоризонта се появила ескадрила от непознати самолети, тогавашният първи в Народната република Тодор Живков набързо се скрил в секретен бункер в Троянския Балкан. Свидетелите, между които поетът аниматор Димо Боляров, описват, че извънземните кораби били с форма на пурички. Те сновели на височина от 500 метра над улиците на София, без да издават никакъв звук.

Бащата на родната уфология Димитър Делян разказваше, че в онова време това се е смятало за вражески капиталистически летателни апарати. Скоро обаче станало ясно, че човек не разполага с такава технология, защото те не издавали никакъв звук и рязко променяли своята посока напук на законите на физиката.

Вестник „Работническо дело“ излиза с версията, че Венера е отговорна за небесното представление, а не извънземните или пък лошите капиталисти.

Близки срещи

Нерядко обаче тези НЛО кацат и започват да комуникират с хората. Има дори случаи на похищение. За да подреди по някакъв начин многобройните свидетелства, през 1972 г. астрономът Джозеф Хайнек прави класация, в която описва първите три вида срещи. Към тях по-късно са добавени още два вида от други изследователи.

Петилетка по-късно режисьорът Стивън Спилбърг доста предприемчиво на база класацията на Хайнек прави и своя касов филм „Близки срещи от третия вид“. Това всъщност е видът, при който човек не просто наблюдава явлението, но и има контакт с него или бива направо отвлечен.

Лондон

Но човек много лесно може да се хване на въдицата на някой разказ, особено ако там има замесен и някой по-голям шегаджия. Така например на 31 март 1989 г. хиляди шофьори, отиващи на работа по магистралата край Лондон, виждат летяща чиния, която се приземява в полето. Един полицай идва на мястото, но уплашен хуква в обратна посока. Изведнъж един люк се отваря, а отзад се чуват пищящи хора, има и припаднали. От кораба се подава хуманоидна фигура, облечена в сребристи дрехи. Скоро фигурата проговаря с човешки глас на английски. В един момент хората разпознават богаташа авантюрист сър Ричард Брансън. А летящата чиния се оказва балон с такава форма. Идеята на авантюриста била да се приземи в Хайд парк в центъра на Лондон като шега за 1 април. Но вятърът го отклонил и от съображения за сигурност той се принудил да кацне край магистралата един ден по-рано.

Щръклево

Шега или не и до днес остава загадка случаят в русенското село Щръклево от 11 септември 1995 г. Там се разразява истинска истерия, след като няколко медиуми обявяват, че са в телепатичен контакт с пришълци и те са избрали да кацнат в България. Около 3000 души (и от съседна Румъния) идват да посрещат братята от Космоса на близкото летище, но те така и не се появяват. Зевзеци пускат слуха за лапнишарани, че пришълците са кацнали в близкото село и са раздавали долари на най-бедните българи.

Разбира се, поводи за шеги винаги има, но като цяло явлението НЛО отдавна се изследва доста сериозно от учени от цял свят, а военните имат доста шокиращи видеозаписи от срещи на пилоти с футуристични летателни апарати.

200 000 щурмуват Розуел за празника

Световният ден на НЛО идва от едно събитие, случило се на 2 юли 1947 г. Тогава край градчето Розуел, Ню Мексико, се разбива странен летателен апарат (един или няколко). И до днес се твърди, че това е бил извънземен космически кораб.

Истина или масова заблуда, но по този повод всяка година по случай празника през юли в Розуел се стичат около около 200 хиляди души. Местните пък доста умело започват да развиват уфологичен туризъм, предлагайки сувенири с извънземни, тематични менюта в ресторантите, обиколки из местата, където НЛО-то се е разбило.

Градът си има и музей на пришълците.