0

М илиардерът Илън Мъск вече доставя интернет от Космоса и за българските потребители. Цената на лукса да се качиш в мрежата безжично и директно през сателитите „Старлинк“ на компанията му „Спейс Екс“ обаче не е малка на фона на средните цени на родните кабелни доставчици. Разликата е, че сателитният интернет може да се ползва навсякъде под родното небе, включително и на места, където дори мобилните апарати са извън обхват. 

199 лв. на месец ще трябва да отделят потребителите само за абонаментна такса. Според компанията потребителите в България могат да очакват скорост до 250Mb/s при латентност от 20ms “в повечето локации” на територията на страната. За да започнете да точите и качвате данни или пък да стриймвате любими фирми, първо ще трябва да си осигурите необходимия хардуер - сателитна чиния и рутер за свързване. Те ще пристигнат при вас срещу депозит от 1040 лв. и още 150 лв. за доставка.

Въпреки изключителната сложност да се внедри сателитната технология може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудни за обслужване места, където не достигат оптични кабели и кули. Технологията може също да бъде критична опора, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникацията, пише Ройтерс.

Пуска го в Украйна заради рязането на кабелния

Само преди дни Мъск обяви, че сателитната широколентова услуга на компанията ще е достъпна в Украйна. Това стана преди призив на украинския вицепремиер Михайло Фьодоров, който в Туитър помоли за услугата, тъй като в регионите с най-тежките сражения е пострадала инфраструктурата и има сериозни проблеми с интернет. Очаква се интернетът да бъде спрян и от нахлуващите руски сили.

"Докато вие се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да колонизира Украйна. Докато вашите ракети успешно се приземяват от Космоса, руските ракети се приземяват при нас", написа Фьодоров. Малко по-късно туитът получи отговор от профила на Мъск. „Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Още терминали са на път към вас", гласеше отговорът