0

Г ардеробът е домът на нашите дрехи. Това е мястото, в което те трябва да са уютно прибрани, подредени и скътани така, че да се запазят нови, чисти и ухаещи на пролет. И като споменахме пролет - това е сезонът, в който се налага да преподредим из основи гардеробите, скриновете и шкафовете в спалнята, защото е време да подготвим за ревю своята лична пролетно-лятна колекция. А когато стане въпрос за дрехи, гардероб и пренареждане, попадаме в истински параграф 22, от който излизане няма. 

Шопинг

Всяка дама е наясно (от личен опит), че дрехите по закачалките все не й достигат. Тя, милата, няма какво да облече даже за делник, а какво остава за празник! Да не говорим за личните драми, които настъпват с идването на всеки нов сезон, когато ни връхлита все един и същи въпрос: "Ами аз какво всъщност съм носила миналото лято, като си нямам нищичко?!". Единственият изход от този извънредно сложен казус се нарича спешен шопинг, но решението всъщност е кратковременно. Но преди да стартираме пазаруването, е наложително да преподредим празния-пълен гардероб, който е празен отвсякъде, щом се наложи да избираме тоалет за носене, но иначе си е препълнен, ако потърсим място да приберем новата си покупка.

Етап 1

Първата задача, с която се захващаме, е да изперем всички зимни дрехи, които ще изпратим в пенсия поне до есента. Когато прибирате зимните дрехи, е препоръчително да ги почистите, дори да сте напълно убедени, че всички са минали през пералнята. Твърде е възможно да сте забравили носен пуловер, който случайно е прибран при изпраните. Затова е добре да изперем всички дрехи, преди да ги приберем задълго и да сме сигурни, че ще бъдат чисти, когато отново ще ни потрябват. Изпираме в пералнята на подходящи градуси всички дрехи, които позволяват това, и изсушаваме старателно до пълно изсъхване на материите. Перфектното сушене е важен момент, защото ако приберем в гардероба леко влажна дреха, то тя ще образува плесен, която не само похабява облеклото, но е опасна и за здравето. Стилните и елегантни палта, костюмите и завивките, които не търпят машинно пране, изпращаме в близкото химическо чистене. 

Кожа

След като вече сме изпрали и изсушили всички зимни дрехи, е време да ги нагънем, подредим и приберем. Елегантните кашмирени палта и тези от кожа поставяме на закачалки в гардероба, след като преди това сме ги поставили в полиетиленови пликове, за да ги запазим от прах и увреждане. Обикновени найлонови торби с по-големи размери вършат перфектна работа за целта. Не запечатвайте пликовете, защото дрехата трябва да "диша". По същия начин подреждаме и деловите костюми. На закачалка окачаме още саката, официалните вечерни тоалети, както и ризите от коприна или други фини материи. Всички останали есенно-зимно-пролетни дрехи нагъваме старателно и прибираме, където сме решили. За да освободим повече място за летните дрехи в гардероба, можем да приберем зимните във вакуумни торби. Ако методът с вакуумирането не ви е по вкуса, то тогава зимните дрехи се опаковат в прозрачни полиетиленови пликове и се прибират в надстройката на гардероба или там, където вие прецените, че е най-практично. 

Финал

След като сме прибрали на сигурно място зимните дрехи и сме освободили достатъчно рафтове в гардероба, ще трябва да подредим в него пролетно-лятната си колекция. Но преди това старателно проверяваме всички облекла дали са чисти, защото знаете, стават грешки и при най-перфектните домакини. След това приглаждаме с ютията всички тоалети, чиито материи и модели са създадени, за да красят закачалките. Останалите по-непретенциозни, но не по-малко красиви дрехи сгъваме и подреждаме по рафтовете. Ако имате достатъчно място, е добре да отделите един рафт в гардероба за блузите, втори за поли и рокли, трети за панталони и т.н. Личното бельо, чорапите и аксесоарите като шалове, вратовръзки и колани подреждаме отделно, но на едно място. Понякога най-малките части от облеклото са главните виновници, които превръщат реда в истински хаос. Ако притежавате модни шапки и капели, то решението за тях е само едно - кутии. И ето че мисията да преподредим гардероба за новия сезон е изпълнена по най-перфектния начин. Вече е време за шопинг.