0

Г ерманската компания Rheinmetall представи преносима система за противовъздушна отбрана Skyranger 30 HEL, която комбинира 30 мм автоматично оръдие, ракети за противовъздушна отбрана с малък обсег (SHORAD) и високоенергиен лазер за противовъздушна отбрана от мобилна техника.

След Студената война, въоръжените сили на много западни държави се отказаха от своите противовъздушни системи. Но през последното десетилетие, промяната в геополитическата ситуация доведе до появата на изключително сложна комбинация от дронове, автономни летателни системи и интелигентни боеприпаси, които предизвикаха необходимост от ново поколение системи за противодействие. Проблемът е, че няма едно оръжие, което да може да се справи със всички заплахи, водейки до необходимостта от комбинирането на няколко оръжия, за осигуряването на пълна защита. Подобно на самолетоносач, който изглежда уязвим, защото няма много оръдия, но е изключително трудно да бъде поразен, защото се намира в центъра на защитено пространство, което се простира на стотици километри, обкръжен от безброй кораби, подводници, спътници, самолети, ракети и точки за защита, през които враждебно нападение трябва да премине, за да достигне целта си.

Skyranger 30 HEL използва същия принцип, но в по-малък мащаб и с по-малък обсег. HEL използва за основа системата Skyranger 30 на Rheinmetall, която бе представена миналата година в Буре, Швейцария. Също като предходния модел, Skyranger 30 HEL е роботизирана оръдейна кула, която е изградена около оръдието Oerlikon KCA 30 × 173 mm, създадено за изтребителя Saab 37 Viggen и модернизирано, като 30 mm x 173 KCE, изстрелващо 1200 в минута програмируеми, волфрамови осколъчни снаряди със забавена детонация. При тегло от около само 2,5 тона, системата може да бъде монтирана на бронирани превозни средства с 6x6 задвижване и по-големи, осигурявайки защита от самолети, вертолети и дронове. Тези снаряди не винаги са ефективни и може да са опасни или незаконни за употреба над населени места, за това Skyranger 30 добавя и SHORAD ракети за поразяване на заплахи на ниска височина. Ракетите и оръдието се насочват посредством набор от радари, видеокамери, лазерни далекомери и инфрачервени сензори, които могат да проследяват цели в 360-градусова дъга на разстояние до 20 км. Новото допълнение към Skyranger 30 HEL е високоенергийно лазерно оръжие със собствени сензори. Този лазер изпраща 20-киловатов лъч, който може автоматично да прихваща цели и да ги неутрализира. Според Rheinmetall, настоящата цел е тази мощност да се увеличи до 50 kW и в близко бъдеще дори до 100 kW. Това ще осигури на Skyranger 30 HEL не само по-голям обсег, но и практически неограничени лазерни боеприпаси с много ниска цена за изстрел, докато има мощност. Тук може да видите Skyranger 30 HEL в действие, като част от системата за въздушна отбрана Skynex.

Източник: Rheinmetall