0

Г ероят на чичо Джак най-накрая беше разкрит пред феновете на Peaky Blinders (Остри козирки) и някои ще бъдат шокирани да разберат, че той може да се основава на истински човек. Тъй като вторият епизод на хитовата драма излезе в неделя (6 март), разбираме, че Томас Шелби най-накрая получава срещата си с Джак Нелсън, известен още като Чичо Джак, изигран от Джеймс Фрешвил, който е лидерът на бостънските гангстери. Подсказано е, че той подкрепя и фашизма.

Чичо Джак също е чичо на американската приятелка на Майкъл Грей (Фин Коул), Джина Грей (Аня Тейлър-Джой). 

В първия епизод, на последния шести сезон, Томи решава да вкара братовчед си Майкъл в затвора, докато той се опитва да уреди среща с Нелсън. 

След като двамата се срещат в страшно изглеждаща католическа църква, се намеква, че Нелсън иска да се срещне с хора като Осуалд Мосли, за да обсъдят политика.

Официалният синопсис за сезона гласи: „Томи се замесва в игра за власт с фашисти, борци за свобода и бостънски гангстери. Тъй като играчите планират да го прецакат двойно, Томи посещава стар съюзник в Камдън."
Според ScreenRant Джак Нелсън е базиран на Джоузеф Кенеди-старши, бащата на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди. 

Те пишат: „Сезон 5 на Peaky Blinders изправи Томи Шелби срещу фашизма под формата на Осуалд Мосли, заплаха, която все още ще бъде актуална в обстановката от 1933 г., когато сюжета на сериала наближи Втората световна война.

„Джоузеф Кенеди в крайна сметка беше отстранен от поста си на посланик в Обединеното кралство поради антибританските му настроения и липсата на подкрепа за демокрацията. Той многократно казваше на репортери, че става дума за самосъхранение, а не за борба с фашизма, като в крайна сметка прочуто заявява, че „демокрацията е завършена в Англия“, пише LADbible.

И в публични, и в частни комуникации Кенеди се изказваше срещу евреите и редовно използваше обиди, за да се позовава на тях. Кенеди стигна дотам, че отговори на съобщенията за нападения на нацистите срещу евреи, като предположи, че „те сами са си го направили“ и каза на германския посланик в Обединеното кралство, че симпатизира на плановете им да се отърват от евреите, но не харесва публичността създаде.

Създателят на сериала Стивън Найт също не отрече убедително връзката, когато Den Of Geek зададе въпроса „Джина е Кенеди?“.