0

К осмическата сонда „Вояджър 1“, която носи на борда си златна плоча с песента „Излел е Дельо хайдутин“, изпраща на Земята „невъзможни данни“ от ръба на Слънчевата система, което озадачава учените, предаде в. „Сън“.

Данните не отразяват това, което сондата всъщност прави, макар и да е в изправност, твърдят инженери от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, цитирани от ЮПИ.

Противоречие

„Вояджър 1“ надмина очакванията, които екипът от изследователи е имал, когато изстреля сондата през 1977 г. заедно с нейния близнак „Вояджър 2“. Сега тя се намира на 23 милиарда километра от нас и все още изпраща данни.

Поради огромното разстояние от нея до Земята необходими са близо 21 часа, за да стигне сигналът до нас.

Неотдавнашните данни, изпратени от сондата относно местоположението и ориентацията й, обаче са в противоречие с това, което НАСА знае за позицията й.

"Подобна загадка е нещо обичайно на този етап от мисията на "Вояджър", казва Сюзън Дод, ръководител на проекта в Лабораторията за реактивно движение. 

Проблем

Космическата агенция на САЩ се фокусира върху системата (AACS), контролираща ориентацията на космическия апарат, която може да е в корена на проблема.

AACS поддържа антената на "Вояджър 1" с голям коефициент на усилване точно насочена към Земята, което позволява на апарата да изпраща данните към централата.

Сигналът на сондата не е отслабнал, което предполага, че антената остава правилно ориентирана, но телеметричните данни, които връща, изглеждат случайни или невъзможни, казват инженерите.

„Мисля, че ако има начин да решим този проблем с AACS, нашият екип ще го открие“, заяви Дод. Тя допълни, че „Вояджър 1“ се намира в междузвездното пространство - среда с висока радиация, в която досега не са летели космически апарати.

Сондата бе изстреляна преди 45 г. и е най-отдалеченият от нас, създаден от човешка ръка обект във Вселената. Междузвездното пространство е неизследваният далечен Космос, където не може да се почувства влиянието на Слънцето.

Записи

На борда и на двете сонди „Вояджър“ има златни винилови плочи с изображения, музика, звуци и поздравления от Земята. Сред тях е и песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска.

„Този космически апарат ще бъде срещнат и плочата ще бъде прослушана само ако има напреднали цивилизации, които могат да пътуват в междузвездното пространство. Но изпращането на това „писмо в бутилка“ в космическия океан казва нещо многообещаващо за живота на нашата планета“, заяви прочутият учен Карл Сейгън за мисията „Вояджър“ и записите, които носи.