0

М есец март дойде с нова порция смартфони. Някои от тях изгряха на технологичното изложение в Барселона, наречено „Мобилен конгрес“ (MWC). Именно там производителите показаха накъде върви цялата индустрия, като се очаква скоро технобижутата да дебютират и на европейския и съответно на българския пазар.

Китайският бранд „Риълми“ (Realme) напоследък си пробива път и у нас благодарение на изгодното съотношение между цена и качество. Последните му екземпляри са „Джи Ти 2 и „Про“ версията (Realme GT 2 и Realme GT 2 Pro). GT 2 Pro например има много топспецификации за геймъри (като изумителен 120 Hz екран с 1400 нита яркост, последно поколение процесор, стереоговорители, увеличен брой на Wi-Fi и 5G антени и т. н.), но онова, което го отличава от конкурентите, е изумителният екологичен дизайн. Ако предходното издание имаше нещо, наречено веган кожа, то това е с биобазиран полимер на основата на хартия. Производителят твърди, че той оставя 35,5% по-малко въглероден отпечатък в природата. Хора, посетили техноизложението, споделят, че на допир материалът наистина мяза на хартия и осигурява превъзходно сцепление в сравнение със стъклото и гладката пластмаса, а и не задържа пръстови отпечатъци и петна.

Освен интригуващата си конструкция уникалната 150-градусова ултраширока камера на телефона позволява да се отървете от неудобното завъртане, което трябва да правите за панорамни снимки.

Финландците от „Нокия“ (Nokia) също едвам изчакаха Баба Марта, за да пуснат поредната си порция смартфони за бедни. Всъщност те са доста евтини, почти колкото излизат дузина от по-дизайнерските мартеници. Това е възможно благодарение на по-аскетския им хардуер и китайските чипове „Юнисок“ (Unisoc).

„Нокия C2” (Nokia C2 ) например се очаква при цена около 120-140 лева. Това e доста скромно устройство, което можете да използвате само за обаждане и сърфиране в мрежата. И снимане, разбира се, без особени претенции към качеството. Предлага се с 5,7-инчов дисплей с IPS матрица, до 32 GB вътрешна памет (разширяема до 256 GB чрез микрокарта), четириядрен процесор и единична 5-MP задна камера. Батерия от 2400 mAh е достатъчна за ден-два употреба, а си има и жак за слушалки. Другите нови предложения - „Нокия C21” (Nokia C21) и „Нокия C21 Плюс“ (C21 Plus) идват с по-добри екрани и камери. Ценово те ще се позиционират в ниския ценови клас около 200-260 лева.

Компанията „Онър“ (Honor), изглежда, забърка по-скъпа магия предвид цената на двата нови смартфона - „Мaджик 4“ (Magic 4) и „Маджик 4 Про“ (Honor Magic 4 Pro). Ако ще се дават пари, нека да е за втората и по-напомпана откъм параметри версия. Телефонът например предлага първото в мобилната индустрия 100 вата зареждане – кабелно и безжично. Корпусът е пипнат в три красиви цвята – циан, златист и черен. Дисплеят е 6,81 инча и е произведен по върховата в момента ОЛЕД технология. В него е интегриран ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци, за който производителят твърди, че е с 40% по-бърз от предходното поколение на мобилката. Екранът има скорост на опресняване от 120 кадъра в секунда (Hz), поддържа стандарта HDR10+. Четворната камера пък поетично е наречена „Окото на музата“. В сърцето на азиатеца тупти най-новия 4-нанометричен процесор Снапдрагон 8 Джен 1“ (Snapdragon 8 Gen 1) с върхова работна честота от цели 3 гигахерца (GHz). Обявената от производителя цена е 1100 евро.

Горе-долу толкова излиза и новият флагман на Моторола - „Еидж 30 Про“ (Motorola Edge 30 Pro, в САЩ е Edge+). Технически той бе показан малко преди изложението в града на Гауди. Собствениците на американския бранд от „Леново“ доста са се постарали да привлекат вниманието на разглезените потребители. Например ОЛЕД дисплеят предлага фамозната честота на опресняване от 144 Hz. За справка това е двойно повече от болшинството смарттелевизори. Тройната камера е способна на 8К видео при 24 кадъра в секунда. Пушката за селфи е само за маниаци, защото е от цели 60 мегапиксела (MP). Телефонът блазни и с електронна писалка (стилус), досущ новия корейски звяр -„Самсунг Галакси Ес22 Ултра“ (Samsung Galaxy S22 Ultra).

Компанията „Поко“ (Poco) е дъщерно дружество на „Шаоми“ (Xiaomi). В Барселона то показа новия си супериграч – Poco X4 Pro 5G. Подобно на много бюджетни телефони от средния клас, и този се фокусира върху надутите параметри. Той предлага 120-Hz амолед дисплей, камера с водещ фотосензор от цели 108-MP и 67-ватово зареждане. И цялата тази прелест бе обявена при стартова цена около 299 евро (336 долара/250 британски лири).

Излезе новият янки за бедни

Навръх празника на жената 8 март американският технологичен гигант „Епъл“ (Apple) анонсира най-новите си електронни устройства. В раздела на смартфоните дебют направи новото издание на т.нар. айфон за бедни - „Айфон ЕсИ“ (iPhone SE).

По същество той има същия корпус като модела от 2020 г. (в стил класиката „Айфон 8“ с 4,7 инча екран), но използва суперпроцесора „A15 Бионик“ (Bionic), който вече задвижва „Айфон13“. Чипът A15 носи по-бързи скорости на обработка, графичният процесор също е по-мощен. Но по-важното е, че такава производителност гарантира, че най-достъпният „Айфон“ ще има поддръжка за години наред на новите версии на операционната система iOS. Иначе янкито си има само две камери – една на гърба и една за селфи, но с подобрени HDR режими на снимане. Твърди се, че батерията е по-мощна от предходната SE версия. Обявената стартова цена на смартофна е 400 евро ($429).