0

П роизводителят на автомобили Audi (Ауди) съобщи, че от юни ще предлага VR (виртуална реалност) технология, която демонстрира на изложението за електроника CES още през 2019 година, за пътниците на задните седалки в избрани модели превозни средства. Платформата за виртуално пътешествие може да адаптира съдържанието към движението на автомобила по време на пътуване, превръщайки скучното возене в подвижен виртуален тематичен парк.

Audi

Технологията разработена от инженери от Audi Electronics Venture GmbH, впоследствие e превърната в компания, наречена Holoride. Платформата използва данни за движението и местоположението от сензорите на превозното средство и адаптира съдържанието във VR свят, който се вижда чрез свързани с Bluetooth очила, добавяйки ново ниво на потапяне, наречено еластично съдържание. Така, вместо отегчените пътници да наблюдават природата или градските пейзажи, докато се возят от точка А до точка Б, те могат да бъдат транспортирани до мостика на космически кораб, който се движи между астероиди и завива, ускорява или спира, когато автомобила прави това. Ако пътят криволичи, пътниците на задната седалка могат да се повозят на виртуално влакче, като е увеселителен парк. Тъй като изживяването се базира на движението на автомобила, платформата поддържа също VR игри и потапящо филмово съдържание, подходящо за дългите прави участъци магистрала, като съдържанието не е необходимо да бъде синхронизирано с движението на автомобила. От юни месец, произведените превозни средства оборудвани с най-новата версия на модулната информационно-развлекателна система на Audi, ще бъдат съвместими с Holoride, което включва моделите A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7, Q8, и електрическите e-tron и e-tron GT quattro. Продажбите ще стартират в Германия, Обединеното кралство и САЩ, като ще следват и други пазари.

Audi

Необходимо ще е, потребителите да притежават безжични VR очила, за които вероятно ще се плаща допълнително, за да се възползват от изживяването предлагано от Holoride. След обявеното на Световния Мобилен Конгрес (Mobile World Congress 2022), миналия месец, споразумение за партньорство с HTC Vive, VR устройството съвместимо със системата най-вероятно ще е HTC Vive Flow. Това подобно на очила VR устройство е оборудвано с два 2,1-инчови LCD дисплея, всеки с разделителна способност 1600x1600 и честота на опресняване от 75 Hz и до 100-градуса зрително поле, 6 DoF (дълбочина на полето) проследяващи камери, вградено пространствено аудио отстрани на устройството, два микрофони отпред и вентилатор, който да отвежда генерираната топлина далеч от лицето на потребителя. Audi предвижда бъдеще с автономно шофиране, при което системата проектирана за пътниците на задната седалка, ще предоставя виртуални преживявания за всички пътници, позволявайки и на шофьорите да работят, учат или забавляват, докато пътуват. Също така, синхронизирането на виртуалния свят с движенията на автомобила може да помогне за тези, които страдат от гадене по време на пътуване. Обявяването на новата виртуална платформа за превозни средства се състоя на фестивала South by Southwest (SXSW) в Остин, Тексас, САЩ, който ще продължи до 20 март. Все още няма официално видео, представящо най-новата версия на технологията, но тук може да добиете представа за предлаганите виртуални изживявания от представянето през 2019г.

Източник: Audi, Holoride