0

П овече от 11 милиарда долара данъци ще плати Илън Мъск - основател и собственик на компанията за електрически коли "Tesla" и компанията за космически проекти "SpaceX". Предприемачът обяви сам в профила си в Туитър данните, след като сенатор Елизабет Уорън го прикани да се издължи на държавната хазна.

“За тези, които се чудят: тази година ще платя над 11 милиарда долара данъци", пише предприемачът. Преди дни най-богатият човек в света Мъск беше обявен за "Човек на годината" от престижното списание "Тайм". Компанията му "Tesla" се оценява на около 1 трилион долара.

Преди седмици, Мъск продаде акции на производителя на електрически коли на стойност 14 милиарда долара, като преди това се допита до последователите си в Туитър дали да го направи. От години Вашингтон иска въвеждането на данък "богатство" с презумпцията, че заради вратички в законодателството, най-заможните плащат сравнително малко налози.

По-рано публикация на портала ProPublica с данни за размера на данъка върху доходите, платен от американските милиардери, доведе до призиви за въвеждане на данък "богатство" и беше обект на разследване от страна на Службата за вътрешни приходи на САЩ.

Порталът, известен със своите журналистически разследвания, твърди, че данъкът върху доходите, платен от най-богатите американци между 2014 и 2018 г., е бил само няколко процента от общия ръст на богатството им.

Състоянието на Мъск се е увеличило с 13,9 млрд. долара за пет години, като приходите му са достигнали 1.52 млрд. долара, а данъкът върху доходите - 455 млн. долара. Мъск е платил 3.27% данък върху сумата, с която е нараснало състоянието му. Въпреки че няма правни претенции към милиардера, публикуването на тази информация предизвика широк обществен отзвук в САЩ.