О коло Коледа и Нова година често се прави руска салата, която съвсем не е сред най-диетичните по рода си. За онези, които искат спокойно да си похапнат, без след това да изпаднат в състояние на депресия, щом се качат на кантара, диетолозите предлагат по-щадящ вариант на популярното ястие.
На първо място специалистите съветват да замените салама с варено говеждо месо, защото колбасите съдържат много консерванти и трансмазнини. В говеждото месо няма консерванти и добавки, освен това има повече протеини и по-малко мазнини. Освен това препоръчително е киселите краставички да се заменят с пресни. И не на последно място – майонезата трябва да е домашна (може да се приготви с мляко, вместо яйца).
Приготвена по този начин салатата съдържа половината от калориите, които обикновено поглъщаме, твърдят диетолозите.
А иначе в руската салата има следните съставки:
3 средни картофа
3-4 моркова
4-5 яйца
450 г зелен грах от консерва
5-6 кисели краставички
350 г шунка или колбас
5 стръка зелен лук или 1 средна глава кромид
1 връзка копър (по желание)
250 г майонеза (за предпочитане домашна)
сол
млян черен пипер