0

С коро Том Круз навърши 60 години. Той има с какво да се похвали: блокбастъри, огромни хонорари, роли във фестивални и авторски филми, номинации и победи в най-големите световни филмови награди. Актьорът е известен и с това, че се справя без каскадьори по време на заснемането на опасни филмови сцени, пише БГНЕС.

Ето трите най-известни филмови звезди, които обичат да изпълняват опасни каскади без дубльори:

Том Круз

Круз играе Итън Хънт, неуловимия агент на ЦРУ, в култовата шпионска поредица "Мисията невъзможна". На снимачната площадка на първия епизод актьорът настоява, че сам ще изпълни всички каскади. И така продължава до днес.

В навечерието на излизането на шестата част от франчайза Uber пусна хумористичен скеч за двойника на Том Круз, който сяда зад волана на такси, защото има твърде много свободно време.

Въпреки това Круз, за разлика от Джеки Чан например, никога не е практикувал бойни изкуства и не е бил професионален каскадьор.

Успява да поработи само като сервитьор.

В образа на Хънт Том Круз изкачва планини и небостъргачи, лети с хеликоптер, скача в бездната с мотор, а след това се издига над нея с парашут.

Във всички тези сцени наистина виждаме актьор, а не дубльор, жив кадър, а не специални ефекти.

Разбира се, прекалената самоувереност на Круз му е коствала доста травми.

Така например в шестата "Мисия", изпълнявайки опасен скок от скеле към близка сграда, актьорът се удря силно в ръба на покрива, чупи си глезена и след това се възстановява няколко месеца.

Джеки Чан

В началото на кариерата си е каскадьор. Не е изненадващо, че във всички филмови роли актьорът сам изпълнява акробатични и бойни маневри.

Създателят на комедийното кунг-фу скача на покрива на движещи се автобуси, лети със самолет, пуснат по въжена стълба, скача от височина пет етажа, сражава се с тълпи от врагове, използвайки импровизирани средства.

Актьорът има не само световен успех и договори за милиони долари, но и много сериозни наранявания.

В по-късните филми той действа по-предпазливо, като понякога се съгласява да споделя някои от опасните каскади с дубльори.

Харисън Форд

"Междузвездни войни" и "Блейд Рънър" му носят световна слава. Но за първи път го привлича ролята на харизматичния археолог и авантюрист Индиана Джоунс.

Истински привърженик на екстремните действия, който предпочита да прекарва свободното си време в управлението на личния си едномоторен самолет, Харисън Форд често изпълнява рисковани каскади както сам, така и на снимачната площадка на "Индиана Джоунс".

Например прочутата сцена на бягство от огромен камък актьорът трябва да повтори десет пъти - пет дубъла от два различни ъгъла.

По време на заснемането на епизода Форд скъсва връзки на коляното, но го държи в лед и продължава да работи.

А при създаването на фрагмента, в който камион влачи Индиана по земята, актьорът чупи няколко ребра.

По-късно, коментирайки това, той иронично отбелязва, че ако е смятал сцената за наистина животозастрашаваща, е щял да пожелае да бъде заснета последна.