З латомир Бойчев, главен сушист на ресторант Нарру Пловдив спечели първото място в Sushi Cup България 2025. Той, заедно с победителя от миналогодишното състезание Мартин Владимиров, който разработва цялостното суши меню на ресторанти Нарру, единствени ще имат право да представляват България на световната суши купа в Токио през август тази година.

Среброто отиде при Ивайло Донов – главен суши майстор на Нарру Бъкстон в София, който миналата година спечели третото място.

Подобна безспорна победа на представители на един ресторант две години поред е прецедент в историята на суши състезанията", коментира председателят на журито Гентаро Ямазаки, който е и главен съдия на световната суши купа, носител на най-високите три звезди за майсторство в сушито.

Да знаеш, че си част от отбора на най-добрите сушисти в България е много вдъхновяващо не само за мен, но и за целия ни екип. Нарру наложи сушито в България и има голяма традиция в майсторското му приготвяне, но за нас е важно постоянно да се измерваме с най-добрите, за да ставаме още по-добри“, сподели Златомир Бойчев, докато приемаше купата, връчена му от председателя на журито Гентаро Ямазаки.

Happy

Резултатите от представянето ни две поредни години са ясен знак, че не само един от нас, а целият екип на Нарру е на много високо ниво, което е най-важното. Тръгваме към Токио, заредени с адреналин и хъс за победа“, сподели Мартин Владимиров, който като шампион от миналата година, беше в позиция на наблюдаващ и асистираше в организацията на състезанието.

Happy

16-те най-добри български суши майстори, сред които бяха и представители на най-популярните специализирани суши ресторанти в България, премериха сили в престижното състезание, което се проведе на 18 юни в София.

Уменията на суши майсторите бяха тествани в 5 кръга: техника и прецизност на рязане на зеленчуци и филетиране на риба, приготвяне на традиционно Сашими, Едо-Мае Суши и индивидуални суши сетове. Критериите за оценка включват технически умения, креативност, хигиена и безопасност и бързина.

За нашата традиционна японска суши култура хигиената и бързината в приготвянето на суши са в основата на майсторството и креативността и те имат най-голяма тежест в оценяването на състезателите. Златомир показа истински умения и в двете, поздравления за него и за школата на Нарру“, каза маестро Гентаро Ямазаки.

Другите двама членове на журито - Алън Тан, шампион на Световното Първенство по Суши от 2015, собственик на най-успешната верига суши ресторанти в Полша и Юлиан Константин, финалист на световното първенство по суши, 2017, собственик на верига ресторанти ‘Zen Sushi’ в Румъния – също коментираха впечатляващото място на суши майсторите на Нарру в българската суши традиция.

Другите двама членове на журито - Алън Тан, шампион на Световното Първенство по Суши от 2015, собственик на най-успешната верига суши ресторанти в Полша и Юлиан Константин, финалист на световното първенство по суши, 2017, собственик на верига ресторанти ‘Zen Sushi’ в Румъния – също коментираха впечатляващото място на суши майсторите на Нарру в българската суши традиция.

Sushi Cup Bulgaria 2024 и 2025 се провеждат  под патронажа на World Sushi Cup и са национални квалификации за Световното Първенство по Суши в Токио, Япония. Състезанието дава шанс на най-добрите сушисти в България да се борят за титлата ‚Най-добър суши майстор на България‘ и да представят страната ни на световната суши сцена.