В тората седмица от Коледния пост, известен още и като Филипов пост, е добро време да помислим какво можем да приготвим по въпроса и то да бъде подходящо. Такива идеи намираме на kulinaria.bg.
Лозови сармички
Продукти:
3 домата
2 глави лук
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
1 ч.ч. ориз
около 20 лозови листа - в зависимост от желаната големина на сармичките
1 ч.ч. доматен сок
1 ч.л. чубрица
5 стръка магданоз
1/2 ч.ч. олио
Приготвяне:
Нарязваме и задушаваме лука в мазнината, след което прибавяме ориза и ситно нарязаните домати. Посоляваме на вкус и заливаме с 1 чаша вода. Оставяме на тих огън, докато водата не попие. Тази смес подправяме с останалите подправки и правим сармичките. На дъното на тенджера поставяме няколко лозови листа, след което нареждаме завитите сармички. Отгоре слагаме една чиния да ги притиска и заливаме с вода. Варим сармичките на умерен огън, около 40 минути.
Чушки и домати с булгур
Продукти:
1 щипка кимион
1 щипка червен пипер
1 глава лук
1 с.л. зехтин
200 г булгур
5 домата
5 червени чушки
черен пипер
сол
40 г орехи
Приготвяне:
Заливаме булгура с вряща подсолена вода и го оставяме за 10 минути да набъбне. Настъргваме главата лук и я задушаваме в зехтин с малко сол и вода. Добавяме кимион, червен и черен пипер, едро нарязаните орехови ядки и сваляме от котлона. Добавяме булгура и разбъркваме добре. Измиваме чушките и доматите и ги издълбаваме, като запазваме капачетата им. Нарязваме на ситно семенната част на доматите и по желание я добавяме към сместа за пълнене. Напълваме чушките и доматите и ги затваряме с капачетата. Нареждаме ги в тавичка, слагаме малко зехтин и вода и печем на 180 градуса за около 35-40 минути.
Хумус със зелени маслини
Продукти:
сол
черен пипер
розмарин
сушен копър
2 скилидки чесън
50 г зелени маслини
400 г сварен нахут
80 мл зехтин
1 лимон
Приготвяне:
В дълбока купа слагаме сварения нахут. Може да ползваме и сварен от консерва. Отделяме 2 супени лъжици от целите зърна нахут. Добавяме подправките, счуканите скилидки чесън и започваме да пасираме с пасатора, като на тънка струйка наливаме зехтина, със сока на прясно изцедения лимон. Пасираме до хомогенна смес. Добавяме целите зърна сварен нахут и разбъркваме. Нарязваме зелените маслини на кръгчета. Сервираме в купички, като декорираме с маслините и поливаме с малко зехтин и поръсваме с копър и стръкче розмарин.
Кюфтета от червена леща
Продукти:
1 скилидка чесън
2 глави червен лук
200 г булгур
300 г червена леща
1 връзка магданоз
50 мл олио
4 с.л. галета
1 ч.л. къри
1 кората от лимон
сол на вкус
Приготвяне:
Сваряваме лещата и булгура в два отделни съда до готовност. Задушаваме ситно нарязания лук с малко сол, олио и вода. Прибавяме счукания чесън и кърито. Прецеждаме лещата и булгура, оставяме малко да се охладят и добавяме задушения лук, сол и черен пипер на вкус и галетата. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтета. Загряваме олио и пържим до златисто.
Зеленчукова яхния с нахут
Продукти:
5 г черен пипер
10 г червен пипер
5 г сол
200 г лук
3 скилидки чесън
300 г морков
300 г целина - 1 малка глава
300 г зелена чушка
300 г червена чушка
500 г домати
500 г нахут
Приготвяне:
Накисваме нахута за 5-6 часа във вода. След това го варим час-час и половина. Почистваме и нарязваме на средно едри кубчета всички зеленчуци. Задушаваме ги и овкусяваме със солта, черния пипер и червения пипер, след това прибавяме вече сварения нахут и оставяме на тих огън, до пълна готовност. Преди сервиране, по желание гарнираме със ситно нарязан магданоз.