0

В тората седмица от Коледния пост, известен още и като Филипов пост, е добро време да помислим какво можем да приготвим по въпроса и то да бъде подходящо. Такива идеи намираме на kulinaria.bg.

 

Лозови сармички

Продукти:

3 домата

2 глави лук

1 ч.л. черен пипер

сол на вкус

1 ч.ч. ориз

около 20 лозови листа - в зависимост от желаната големина на сармичките

1 ч.ч. доматен сок

1 ч.л. чубрица

5 стръка магданоз

1/2 ч.ч. олио

Приготвяне:

Нарязваме и задушаваме лука в мазнината, след което прибавяме ориза и ситно нарязаните домати. Посоляваме на вкус и заливаме с 1 чаша вода. Оставяме на тих огън, докато водата не попие. Тази смес подправяме с останалите подправки и правим сармичките. На дъното на тенджера поставяме няколко лозови листа, след което нареждаме завитите сармички. Отгоре слагаме една чиния да ги притиска и заливаме с вода. Варим сармичките на умерен огън, около 40 минути.

 

Чушки и домати с булгур

Продукти:

1 щипка кимион

1 щипка червен пипер

1 глава лук

1 с.л. зехтин

200 г булгур

5 домата

5 червени чушки

черен пипер

сол

40 г орехи

Приготвяне:

Заливаме булгура с вряща подсолена вода и го оставяме за 10 минути да набъбне. Настъргваме главата лук и я задушаваме в зехтин с малко сол и вода. Добавяме кимион, червен и черен пипер, едро нарязаните орехови ядки и сваляме от котлона. Добавяме булгура и разбъркваме добре. Измиваме чушките и доматите и ги издълбаваме, като запазваме капачетата им. Нарязваме на ситно семенната част на доматите и по желание я добавяме към сместа за пълнене. Напълваме чушките и доматите и ги затваряме с капачетата. Нареждаме ги в тавичка, слагаме малко зехтин и вода и печем на 180 градуса за около 35-40 минути.

 

Хумус със зелени маслини

Продукти:

сол

черен пипер

розмарин

сушен копър

2 скилидки чесън

50 г зелени маслини

400 г сварен нахут

80 мл зехтин

1 лимон

Приготвяне:

В дълбока купа слагаме сварения нахут. Може да ползваме и сварен от консерва. Отделяме 2 супени лъжици от целите зърна нахут. Добавяме подправките, счуканите скилидки чесън и започваме да пасираме с пасатора, като на тънка струйка наливаме зехтина, със сока на прясно изцедения лимон. Пасираме до хомогенна смес. Добавяме целите зърна сварен нахут и разбъркваме. Нарязваме зелените маслини на кръгчета. Сервираме в купички, като декорираме с маслините и поливаме с малко зехтин и поръсваме с копър и стръкче розмарин.

 

Кюфтета от червена леща

Продукти:

1 скилидка чесън

2 глави червен лук

200 г булгур

300 г червена леща

1 връзка магданоз

50 мл олио

4 с.л. галета

1 ч.л. къри

1 кората от лимон

сол на вкус

Приготвяне:

Сваряваме лещата и булгура в два отделни съда до готовност. Задушаваме ситно нарязания лук с малко сол, олио и вода. Прибавяме счукания чесън и кърито. Прецеждаме лещата и булгура, оставяме малко да се охладят и добавяме задушения лук, сол и черен пипер на вкус и галетата. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтета. Загряваме олио и пържим до златисто.

 

Зеленчукова яхния с нахут

Продукти:

5 г черен пипер

10 г червен пипер

5 г сол

200 г лук

3 скилидки чесън

300 г морков

300 г целина - 1 малка глава

300 г зелена чушка

300 г червена чушка

500 г домати

500 г нахут

Приготвяне:

Накисваме нахута за 5-6 часа във вода. След това го варим час-час и половина. Почистваме и нарязваме на средно едри кубчета всички зеленчуци. Задушаваме ги и овкусяваме със солта, черния пипер и червения пипер, след това прибавяме вече сварения нахут и оставяме на тих огън, до пълна готовност. Преди сервиране, по желание гарнираме със ситно нарязан магданоз.