0

К улинарно доматът е от най-използваните продукти в съвременната кухня. Ядем го по всякакъв начин и през цялата година. Подбрахме няколко вкусотии, които се готвят из Европа.

Нямаме претенции за представителност, важното бе доматите да са пълнени и запечени. Идеите за това са от gotvach.bg.

По френски

Продукти:

4 големи домата

черен пипер

2 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

2 филийки хляб без кора

1 с.л. магданоз

2 с.л. мащерка или майорана

сол

Приготвяне:

Изрежете капачетата на доматите. Издълбайте вътрешността им и поръсете със сол. Обърнете ги да се отцедят за 1-2 часа.

Смесете зехтина, чесъна, хляба, подправките и вътрешността от доматите.

Напълнете доматите и ги запечете под загрят грил за 5 минути.

По сицилиански

Продукти:

8 домата

7 с.л. зехтин

1 глава лук

2 скилидки чесън

112 г галета

8 филета аншоа

3 с.л. нарязани маслини

2 с.л. магданоз

1 с.л. риган

4 с.л. пармезан

Приготвяне:

Махнете капачетата на доматите и с помощта на лъжичка внимателно ги издълбайте. Обърнете издълбаните домати, за да се отцедят. Загрейте 6 с.л. от зехтина в тиган и запържете лука и чесъна.

Махнете от тигана и смесете с галетата, аншоата, маслините и подправките. Напълнете доматите със сместа, поръсете с пармезана и оставащия зехтин.

Запечете в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.

По андалуски

Продукти:

6 големи домата

100 г галета

3 с.л. магданоз

2 с.л. масло

1 глава лук

50 г сирене

1 с.л. мащерка

черен пипер

сол

Приготвяне:

Загрейте фурната на 140 градуса. Махнете капачетата на доматите и внимателно ги издълбайте с чаена лъжичка. Смесете галетата с магданоза и сока от вътрешността на доматите. Овкусете със сол и черен пипер. Загрейте маслото и запържете лука.

Прибавете сместа с галетата и задушете за няколко минути.

Добавете половината сирене и напълнете доматите. Отгоре поръсете с оставащото сирене и запечете за 25 минути. Сервирайте веднага.

По белгийски

Продукти:

500 г едри домати

100 г пържени пилешки дробчета

1 с.л. галета

1 с.л. магданоз

1 скилидка чесън

мащерка

олио

черен пипер

сол

Приготвяне:

Доматите се измиват, подсушават се, отгоре се отрязва капаче и вътрешността им се издълбава. Пилешките дробчета се нарязват на ситно и се смесват с галетата, магданоза, счукания чесън, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Доматите се напълват с тази смес, покриват се с капачетата и се увиват в алуминиево фолио. Пекат се 15 минути на грил. Поднасят се в чинийка заедно с фолиото.

Вместо домати може да се напълнят големи глави лук или чушки. Пилешките дробчета се заместват със смляно месо или с подправен сварен ориз и в този случай напълнените зеленчуци могат да се поднесат като гарнитура към печено на скара месо.

Тъй като доматите в Европа започват да се готвят първо на Балканите, в Османската империя, логично е и оттук да тръгват много рецепти за пълненето им. Ето една от gotvach.bg.

По турски

Продукти:

12 средно големи домата

3 глави лук, ситно накълцан

5 с.л. зехтин

2 ч.ч. ориз

1 ч.л. сушен джоджен

0,5 връзка магданоз

сол

черен пипер

Приготвяне:

Изрежете капачетата на доматите и ги запазете. Изгребете вътрешността и я оставете настрана. Запържете лука с 3 с.л. мазнина до златисто. Добавете нарязаната вътрешност от доматите и запържете така 5 минути. Прибавете ориза и разбъркайте.

Поръсете със сол и черен пипер на око и долейте 2 ч.ч. топла вода. Оставете да къкри на слаб огън, докато оризът поеме водата. Накрая овкусете с магданоза и джоджена и напълнете доматите с плънката. Покрийте ги с капачетата, като ги подредите в намазнена тава.

Полейте ги със зехтин и долейте 2 ч.ч. гореща вода. Пъхнете ги да се изпекат до готовност в умерена фурна. Поднесете пълнените домати по турски охладени.

По гръцки

Продукти:

6 домата

150 г краве сирене

150 г извара

50 г орехи

50 г галета

1/2 връзка пресен риган

черен пипер

сол

Приготвяне:

Доматите се измиват добре. Горната част се отрязва, а вътрешността им се издълбава с лъжица. Орехите се натрошават, риганът се наситнява. Вътрешността на доматите се нарязва на ситно и се смесва с изварата, сиренето, ригана, орехите, галетата, сол и черен пипер.

Разбърква се добре. С получената смес се пълнят доматите.

Пекат се за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.