К улинарно доматът е от най-използваните продукти в съвременната кухня. Ядем го по всякакъв начин и през цялата година. Подбрахме няколко вкусотии, които се готвят из Европа.
Нямаме претенции за представителност, важното бе доматите да са пълнени и запечени. Идеите за това са от gotvach.bg.
По френски
Продукти:
4 големи домата
черен пипер
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
2 филийки хляб без кора
1 с.л. магданоз
2 с.л. мащерка или майорана
сол
Приготвяне:
Изрежете капачетата на доматите. Издълбайте вътрешността им и поръсете със сол. Обърнете ги да се отцедят за 1-2 часа.
Смесете зехтина, чесъна, хляба, подправките и вътрешността от доматите.
Напълнете доматите и ги запечете под загрят грил за 5 минути.
По сицилиански
Продукти:
8 домата
7 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
112 г галета
8 филета аншоа
3 с.л. нарязани маслини
2 с.л. магданоз
1 с.л. риган
4 с.л. пармезан
Приготвяне:
Махнете капачетата на доматите и с помощта на лъжичка внимателно ги издълбайте. Обърнете издълбаните домати, за да се отцедят. Загрейте 6 с.л. от зехтина в тиган и запържете лука и чесъна.
Махнете от тигана и смесете с галетата, аншоата, маслините и подправките. Напълнете доматите със сместа, поръсете с пармезана и оставащия зехтин.
Запечете в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
По андалуски
Продукти:
6 големи домата
100 г галета
3 с.л. магданоз
2 с.л. масло
1 глава лук
50 г сирене
1 с.л. мащерка
черен пипер
сол
Приготвяне:
Загрейте фурната на 140 градуса. Махнете капачетата на доматите и внимателно ги издълбайте с чаена лъжичка. Смесете галетата с магданоза и сока от вътрешността на доматите. Овкусете със сол и черен пипер. Загрейте маслото и запържете лука.
Прибавете сместа с галетата и задушете за няколко минути.
Добавете половината сирене и напълнете доматите. Отгоре поръсете с оставащото сирене и запечете за 25 минути. Сервирайте веднага.
По белгийски
Продукти:
500 г едри домати
100 г пържени пилешки дробчета
1 с.л. галета
1 с.л. магданоз
1 скилидка чесън
мащерка
олио
черен пипер
сол
Приготвяне:
Доматите се измиват, подсушават се, отгоре се отрязва капаче и вътрешността им се издълбава. Пилешките дробчета се нарязват на ситно и се смесват с галетата, магданоза, счукания чесън, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Доматите се напълват с тази смес, покриват се с капачетата и се увиват в алуминиево фолио. Пекат се 15 минути на грил. Поднасят се в чинийка заедно с фолиото.
Вместо домати може да се напълнят големи глави лук или чушки. Пилешките дробчета се заместват със смляно месо или с подправен сварен ориз и в този случай напълнените зеленчуци могат да се поднесат като гарнитура към печено на скара месо.
Тъй като доматите в Европа започват да се готвят първо на Балканите, в Османската империя, логично е и оттук да тръгват много рецепти за пълненето им. Ето една от gotvach.bg.
По турски
Продукти:
12 средно големи домата
3 глави лук, ситно накълцан
5 с.л. зехтин
2 ч.ч. ориз
1 ч.л. сушен джоджен
0,5 връзка магданоз
сол
черен пипер
Приготвяне:
Изрежете капачетата на доматите и ги запазете. Изгребете вътрешността и я оставете настрана. Запържете лука с 3 с.л. мазнина до златисто. Добавете нарязаната вътрешност от доматите и запържете така 5 минути. Прибавете ориза и разбъркайте.
Поръсете със сол и черен пипер на око и долейте 2 ч.ч. топла вода. Оставете да къкри на слаб огън, докато оризът поеме водата. Накрая овкусете с магданоза и джоджена и напълнете доматите с плънката. Покрийте ги с капачетата, като ги подредите в намазнена тава.
Полейте ги със зехтин и долейте 2 ч.ч. гореща вода. Пъхнете ги да се изпекат до готовност в умерена фурна. Поднесете пълнените домати по турски охладени.
По гръцки
Продукти:
6 домата
150 г краве сирене
150 г извара
50 г орехи
50 г галета
1/2 връзка пресен риган
черен пипер
сол
Приготвяне:
Доматите се измиват добре. Горната част се отрязва, а вътрешността им се издълбава с лъжица. Орехите се натрошават, риганът се наситнява. Вътрешността на доматите се нарязва на ситно и се смесва с изварата, сиренето, ригана, орехите, галетата, сол и черен пипер.
Разбърква се добре. С получената смес се пълнят доматите.
Пекат се за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.