0

Н яма празно и през януари – след ковид прекъсването на кулинарните дестинации българите са се юрнали по фестивали. Проверка на „Телеграф“ установи, че повечето туроператори вече са понапълнили автобусите за еднодневни екскурзии у нас и в съседни държави.

Най-голям интерес има към тридневната „Сурва“, която ще е от 27 до 29 януари. Между 15 и 17 лева броят мераклиите да пипнат кукер за здраве и да вдишат напоения със скара въздух. Керванът потегля от София в девет, връщането е в 17 часа. Някои туроператори правят 4 лева отстъпка за деца до 12 години.

Виагра

По същото време най-върлите любители на сръбската скара предпочитат да отскочат до Пирот, където тече фестивалът „Пеглана колбасица“. От София цената на кулинарния тур е 38 лева, като може да се избира между датите 28 и 29 януари. Цената не включва входна такса от 200 динара. При пътуването има медицинска застраховка. Лица над 85 години обаче не подлежат на застраховка.

Програмата предвижда достатъчно свободно време за разглеждане и дегустация на "пиротската виагра" - колбаси от различни видове меса, смесени с подправки. Този вид "колбасица" се произвежда още от времето на Османската империя. За специалните салами се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, понякога и магарешко. Магията и специфичният вкус идват от подправките. През периода на съхнене колбасите на всеки два или три дни се гладят или пресоват, ето защо този вид наденици се наричат Peglana (изгладено) и се оформят като подкова. Чревоугодниците се връщат по светло.

Преспиване

За кулинарния фестивал в Пирот вървят и оферти с преспиване, но те не са толкова търсени, споделиха пред „Телеграф“ туроператори. Цената с нощувка е до 150 лева. Включва закуска и вечеря с жива музика и консумация на алкохолни и безалкохолни напитки. При тази екскурзия се предвижда по-висока входна такса – от 400 динара (около 6 лв.), но има и включена дегустация.

Все още има свободни места за Празника на сланината и греяната ракия в Априлци. Цената е между 39 и 50 лева за еднодневна екскурзия.

Ако кулинарните фестивали не ви влекат, може отсега да планирате нещо за душата – между 16 и 19 март фокусници от цял свят се събират в Габрово за „Златна котка“, където магичната атмосфера е гарантирана. Мръвки там няма.