Т ипични италиански страсти в кухнята се задават, когато човек реши да си напълни домати с рецепта от северозападната, граничеща с Франция област Пиемонт.
По пиемонтски
Продукти:
6 големи домата
450-500 мл гъсто доматено пюре
450-500 г макарони мидички или други подобни форми
1 голяма глава лук
75 г краве масло
1 счукана скилидка чесън
150 мл заквасена сметана
1 ч.л. майорана
2 ч.л. захар
Продукти:
Загрейте фурната на 200 градуса. Отрежете капаче от горната част на доматите. Издълбайте пулпата и я запазете със семената и сока. Претрийте сместа през цедка и добавете към доматения сос заедно със захарта и майораната. Задушете на тих огън, за да стане гъст и плътен сос. Стопете маслото и полека запържете лука, за да омекне и да стане прозрачен, но без да се оцветява.
Прибавете счукания чесън и пържете още 30 секунди. Сварете макароните в подсолена кипяща вода, докато омекнат, но без да се разваряват. Отцедете и изплакнете с вряла вода, прибавете към тях лука и чесъна. Напълнете доматите с макаронено-лучената смес.
Захлупете ги с капачетата и сложете в огнеупорна тава. Сипете доматения сос и печете 20 минути. Поднесете по един домат, малко сос и сосиера с подквасената сметана. Ако решите, може да поднесете със зеленчукова украса или каквото пожелаете.