Ч удесни идеи как да разнообразим дните на постите с вуксни неща намираме на bonapeti.bg. Лора и Стоят от „Бон Апети“ смятат, че тези рецепти са идеалвни пи не само за дни на пост. А лозовите сарми с боровинки са идеални и за Бъдни вечер.
Лозови сарми с боровинки Продукти: 1 буркан лозови листа; 200 г булгур (с варене); 2 стръка праз; 4 скилидки чесън; 70 г орехи; 50 г сушени червени боровинки; 1 щипка канела; 1 зрънце бахар; 1 щипка индийско орехче; 1/2 ч. л. кориандър; 1/2 връзка магданоз; сокът от 1 лимон; 100 мл зехтин; сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Накълцайте праза и чесъна и ги сложете в дълбок съд със сгорещения зехтин, сол и 100 мл вода. Похлупете и гответе, докато омекнат. Поръсете с канелата, счукания бахар, индийското орехче и кориандъра. Сложете и накълцаните орехи, сушените червени боровинки, накълцания магданоз и булгура. Разбъркайте и залейте със 100 мл топла вода. Овкусете със сол и черен пипер. С плънката и лозовите листа завийте малки стегнати сармички. Подредете ги плътно в тенджера. Залейте ги с лимонов сок и малко вода (до тяхното ниво). Притиснете ги с чиния и похлупете. Гответе на слаб огън 30 минути.
Карфиолена супа Продукти: 1 голяма глава карфиол; 4 скилидки чесън; 2 малки глави лук; 200 г царевичен хляб; 1 л зеленчуков бульон; 80 мл зехтин; 1 ч. л. кориандър (зърна); 1 ч. л. кимион (зърна); 1 ч. л. лют червен пипер; 1 ч. л. сминдух; 1 ч. л. куркума; 1/2 с. л. къри; сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички. Кориандърът и кимионът се запичат на сух тиган и след това се стриват в хаванче, заедно със сминдуха. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в тенджера със сгорещения зехтин. Овкусява се със стритите подправки, куркумата и червения пипер. Налива се бульонът, прибавя се и карфиолът. Оставя се да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Супата се пасира, подправя със сол и черен пипер. Хлябът се нарязва на кубчета, овкусява се с къри и се запържва в зехтина. Супата се сервира с крутоните.
Бобени бургери Продукти: 250 г белен бял боб; 3 малки моркова; 2 скилидки чесън; 1 връзка пресен лук; 4 стръка мащерка; 3 филии хляб (100 г); 1 и 1/2 ч. л. кимион; 2 с. л. зехтин + за намазване; сол и черен пипер на вкус За соса: 1 краставица; 80 г сурови белени бадеми; 3 с. л. зехтин; 1 ч. л. сух чесън; сокът от 1/2 лимон; сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Бобът се залива с вода, добавят се 2 стръка от мащерката и се готви 45 минути или докато се разкашка. Морковите се обелват, настъргват се на едро ренде и се запържват в зехтина, докато омекнат. Добавя се наситненият пресен лук и се запържва за кратко. Бобът се отцежда и мащерката се отстранява. Хлябът се смила в блендер. Запържените зеленчуци, скилидките чесън, хлябът, кимионът и листенцата от останалата мащерка се добавят към пюрето от боб, разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Оформят се сплескани големи кюфтета и се слагат в тава, върху намазана със зехтин пергаментова хартия. Кюфтетата също се поливат с малко зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност – около 15 минути. Обелената краставица се пасира с бадемите, лимоновия сок, сухия чесън, зехтина, сол и черен пипер на вкус. Кюфтетата се поднасят със соса. Съвет: От тази рецепта могат да се направят и бургери от бобено кюфте, соса, резен домат и листо от салата айсберг.
Мекици Продукти: За тестото: 500 г брашно; 1 ч. л. суха мая; 1 ч. л. захар; олио за пържене на маслена баня; канела и пудра захар за поръсване За ябълковото пюре: 4 зелени ябълки; 100 мл тъмен ром; 50 г тъмни стафиди; 50 г мед
Приготвяне: Маята се разтваря в 250 мл топла вода, заедно със захарта. Пресипва се при брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с олио купа. Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на кубчета. Слагат се в касерола с рома, меда и стафидите и се готвят на слаб, огън под капак, докато омекнат и течността се изпари. Пюрират се, а ако пюрето е течно, се сгъстява на умерен огън. От тестото се оформят 8 топки, намазват се с олио и се оставят да починат за 30 минути. Тестените топки се изтъняват с намазнени ръце, като в средата им се прави дупка. В дълбок съд се загрява олио до 180 градуса. Мекиците се пържат на маслена баня до готовност и златист цвят. Отцеждат се и се поръсват със смес от пудра захар и канела. Гарнират се с ябълковото пюре.