0

Н аричат Рейчъл Ку дизайнерът на готвачите. Тя завършва „Арт и дизайн“ в Лондон, работи за луксозна модна марка, но става тв готвач и придобива международна известност. Завършва прочутата кулинарна школа „Кордон блю“ в Париж. Работи в парижкия салон за чай с кулинарна книжарница „Ла кокот“. Тя е автор на кулинарни книги. Първото й кулинарно предаване “Малка парижка кухня“ се излъчва през 2012 г. по Би Би Си 2 и има голям успех по целия свят. У нас тв готвачката е позната предимно с предаванията си по 24Kitchen. Ето нейни рецепти от rachelkhoo.com и 24kitchen.bg.

Английска закуска в стил Ку

Продукти:

150 мл прясно мляко

6 с.л. вода

180 г картофено брашно

100 г брашно

7 г суха мая

сол

1/2 ч. л. бакпулвер

250 г чери доматчета

сол

4 с. л. олио

500 г свинси пушен бут

2 ч. л. горчица

2 ч. л. кленов сироп

4 яйца

 

Приготвяне:

Сипете картофеното и пшеничното брашно в купа. Добавете маята и разбъркайте. Затоплете леко млякото и го прибавете на струйка към сместа, като разбърквате. Добавете и водата и разбъркайте докато сместа стане гладка и с гъстотата на палачинково тесто. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете да стои 1-2 часа, докато се образуват мехурчета по повърхността. Загрейте тиган с 1 с. л. олио. Поставете парчетата свински бут. Намажете ги с горчица и кленов сироп от горната страна. Обърнете щом долната страна стане златиста и пържете още малко. Извадете парчетата и изрежете кръгчета с помощта на ринг (диаметър 10 см). Покрийте тава с лист алуминиево фолио и подредете чери доматчетата, както са на клонки в нея. Поръсете с малко сол и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се разпукат. Отстранете фолиото от купата с тестото и добавете сол и бакпулвер. Разбъркайте. Загрейте на умерен огън тиган с 2 с. л. олио. Поставете две ринга (диаметър 10 см). Във всеки сипете от тестото с помощта на черпак, като пълните малко повече от половината обем. Не пържете на силен, а на умерен огън, докато долната страна стане златиста, около 2-3 минути. Отстранете рингчетата и обърнете питките. Пържете още 2 минути. В малко мазнина изпържете яйцата на очи. Сервирайте питката за основа. Върху нея поставете кръгче свински бут, пържено яйце и клонка чери домати.

Шпецле с печен лук (вид баварска паста)

Продукти:

6 глави лук

2 скилидки чесън

140 г брашно

40 г масло

2 глави лук шалот

2 яйца

1 връзка магданоз

1/2 ч. л. сол

1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер

пресни подправки - магданоз, босилек, мащерка, естрагон, риган

100 г пармезан

 

Приготвяне:

Разрежете главите лук на четвъртинки и ги подредете в тавичка с люспите надолу. Между тях поставете небелените скилидки чесън. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Смелете листата магданоз в блендер. Добавете яйцата и маслото и смелете отново. Пресипете сместа в купа и добавете брашното. Омесете сместа с ръце. Сипете 2-3 литра вода в тенджера, подсолете я и я оставете да заври. През цедка с по-големи дупки прекарайте тестото за шпецле над тенджерата, като си помагате с шпакла. Варете пастата няколко минути, докато изплува на повърхността. Прецедете я. Разтопете 0,5 с. л. масло в тиган и запържете шпецлето. Обелете печените четвъртинки лук и ги разделете на слоеве. Добавете лука към шпецлето. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете на ситно пресните подправки. Настържете памезана. Добавете подправките и почти целия пармезан към шпецлето и лука, щом ги отстраните от котлона. Разбъркайте. При сервиране поръсете шпецлето с печен лук с още настърган пармезан.

Ригатоне с гъби

Продукти:

250 г паста ригатони

2 с. л. масло

30 г брашно

2 ч. ч. прясно мляко

1/2 глава лук

1 дафинов лист

1 гвоздейче карамфил

прясно настъргано индийско орехче

сол и черен пипер

2 с.л. едрозърнеста горчица

100 г сирене грюер

170 г японски гъби - шимеджи, еноки

магданоз

 

Приготвяне:

Сварете ригатоните в тенджера с вряла подсолена вода. Варете 2 минути по-малко от указаното на пакета. След това прецедете пастата. За соса разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. Запържете го за 2 минути, като бъркате енергично. Добавете първо малко то хладкото мляко и разбъркайте. След това изсипете цялото мляко и разбъркайте до гладкост. Пуснете дафиновия лист, гвоздейчето карамфил и обелената половинка глава лук. Настържете индийско орехче. Оставете соса да къкри 10 минути. След това извадете дафиновия лист, лука и карамфила. Настържете сиренето (използвайте твърдо зряло сирене). Добавете 2/3 от него в соса и разбъркайте. Дръпнете от котлона. Подредете макароните изправени в огнеупорни купички. Полейте със сос. подредете гъбите изправени в и между макароните. Поръсете с по малко настъргано сирене. Запечете пастата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Поръсете топлата паста с гъби със ситно нарязан магданоз и поднесете.