О тива си лятото, идва есента, както се пееше в една от вечните песни на „Мери бойс бенд“ с автор Мария Мутафчиева. Есента още е далеч в календара, но в кулинарията това е най-приятният сезон и най-богатият. Ето няколко идеи с морска и речна риба, видени в receptite.com.
Сафрид на скара с джинджифилов сос
Продукти:
- 4 филета сафрид
- сол
- зехтин за намазване на рибата
За соса:
- равни части соев сос и лимонов сок
- 1-2 капки сусамово олио
- настърган джинджифил на вкус
Приготвяне:
Направете соса, като смесите посочените продукти.
Осолете рибните филета, намажете ги със зехтин и ги сложете да се пекат върху нагорещена скара. Преди да сервирате в чиния, сипете соса и отгоре вече опечената риба (за да се запази коричката хрупкава).
Може и да залеете вече опечената риба със соса.
Скумрия с домати на фурна
Продукти:
3 риби скумрия
1-2 лимона
4-5 домата
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
копър
4-5 с.л. зехтин
сол, черен пипер
Приготвяне:
Измитите и почистени скумрии се осоляват и се поръсват със сок от лимон. В намаслена тава или глинен гювеч се нареждат нарязаните на филийки домати.
В малък съд се смесват нарязаният на дребно лук, копърът, чесънът, олиото и малко сол. Върху доматите се поставя рибата, поръсва се с черен пипер или подправка за риба и отгоре се разпределя сместа от лук и чесън.
Пече се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 30 минути.
Лаврак във фолио на тиган
Продукти:
2 риби лаврак (около 800 г общо)
6 с.л. зехтин
1 лимон
2 скилидки чесън
черен пипер, сол
Приготвяне:
Внимателно измиваме и почистваме (ако не е изчистена) рибата под течаща студена вода. (Аз махам и главите.) Подсушаваме и посоляваме отвътре и отвън. Слагаме в купа 1/2 от зехтина, сока на 1/2 от лимона, черен пипер и чесъна. В пасатор/блендер пасираме до гладък сос.
Слагаме рибата в голям лист алуминиево фолио, което предварително намазваме с остатъка от зехтина хубаво, за да не залепне кожата - всяка поотделно, и заливаме с чесновия сос. Завиваме фолиото плътно като плик, за да не изтече сосът.
Печем в предварително загрят оребрен тиган по 12 минути на страна. Сваляме внимателно фолиото – подходяща е лека гарнитура.
Каракуда със зеленчуци на фурна
Продукти:
3-5 риби (аз използвах едра) каракуда
2 глави лук
1 ч.ч. ориз
15-20 чери доматчета или по-дребни домати
300-400 г пресен или замразен грах
сол, копър, магданоз, дафинов лист, черен пипер на вкус
100 мл олио
1 лимон, нарязан на шайби
2-3 моркова
Приготвяне:
Нарязаните лук и моркови се задушават в олиото до омекване с малко сол. Добавя се измитият със студена вода ориз и се позапържва леко. Залива се с 3 ч.ч. вода и се оставя да покъкри 5 минути. Когато оризът почти е поел водата, се добавят грахът и доматите (цели), солта и подправките. Разбърква се леко и след 2-3 минути се оттегля от котлона.
Оризът и зеленчуците се изсипват в подходяща тава и върху тях се нареждат изчистените и осолени риби. Върху рибата се слагат по 2-3 резена лимон. Ястието се пече на умерена фурна за 45 минути. При нужда по време на печенето на ориза се добавя вода.