0

О тива си лятото, идва есента, както се пееше в една от вечните песни на „Мери бойс бенд“ с автор Мария Мутафчиева. Есента още е далеч в календара, но в кулинарията това е най-приятният сезон и най-богатият. Ето няколко идеи с морска и речна риба, видени в receptite.com.

Сафрид на скара с джинджифилов сос

Продукти:

- 4 филета сафрид

- сол

- зехтин за намазване на рибата

За соса:

- равни части соев сос и лимонов сок

- 1-2 капки сусамово олио

- настърган джинджифил на вкус

Приготвяне:

Направете соса, като смесите посочените продукти.

Осолете рибните филета, намажете ги със зехтин и ги сложете да се пекат върху нагорещена скара. Преди да сервирате в чиния, сипете соса и отгоре вече опечената риба (за да се запази коричката хрупкава).

Може и да залеете вече опечената риба със соса.

Скумрия с домати на фурна

Продукти:

3 риби скумрия

1-2 лимона

4-5 домата

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

копър

4-5 с.л. зехтин

сол, черен пипер

Приготвяне:

Измитите и почистени скумрии се осоляват и се поръсват със сок от лимон. В намаслена тава или глинен гювеч се нареждат нарязаните на филийки домати.

В малък съд се смесват нарязаният на дребно лук, копърът, чесънът, олиото и малко сол. Върху доматите се поставя рибата, поръсва се с черен пипер или подправка за риба и отгоре се разпределя сместа от лук и чесън.

Пече се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 30 минути.

Лаврак във фолио на тиган

Продукти:

2 риби лаврак (около 800 г общо)

6 с.л. зехтин

1 лимон

2 скилидки чесън

черен пипер, сол

Приготвяне:

Внимателно измиваме и почистваме (ако не е изчистена) рибата под течаща студена вода. (Аз махам и главите.) Подсушаваме и посоляваме отвътре и отвън. Слагаме в купа 1/2 от зехтина, сока на 1/2 от лимона, черен пипер и чесъна. В пасатор/блендер пасираме до гладък сос.

Слагаме рибата в голям лист алуминиево фолио, което предварително намазваме с остатъка от зехтина хубаво, за да не залепне кожата - всяка поотделно, и заливаме с чесновия сос. Завиваме фолиото плътно като плик, за да не изтече сосът.

Печем в предварително загрят оребрен тиган по 12 минути на страна. Сваляме внимателно фолиото – подходяща е лека гарнитура.

Каракуда със зеленчуци на фурна

Продукти:

3-5 риби (аз използвах едра) каракуда

2 глави лук

1 ч.ч. ориз

15-20 чери доматчета или по-дребни домати

300-400 г пресен или замразен грах

сол, копър, магданоз, дафинов лист, черен пипер на вкус

100 мл олио

1 лимон, нарязан на шайби

2-3 моркова

Приготвяне:

Нарязаните лук и моркови се задушават в олиото до омекване с малко сол. Добавя се измитият със студена вода ориз и се позапържва леко. Залива се с 3 ч.ч. вода и се оставя да покъкри 5 минути. Когато оризът почти е поел водата, се добавят грахът и доматите (цели), солта и подправките. Разбърква се леко и след 2-3 минути се оттегля от котлона.

Оризът и зеленчуците се изсипват в подходяща тава и върху тях се нареждат изчистените и осолени риби. Върху рибата се слагат по 2-3 резена лимон. Ястието се пече на умерена фурна за 45 минути. При нужда по време на печенето на ориза се добавя вода.