0

Г ръцката баница или баклавата... Кое от двете ястия заслужава повече златния медал? Представяме ви две уникални рецепти, не ги пропускайте и преценете сами!

 

Гръцка баница

Продукти:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

250 г кисело мляко

1 с.л. бакпулвер

1 ванилия

5 мандарини - настъргани корите, като заделяме 1 с.л. от корите за сиропа

1 пакет кори за баница, но ги натрошаваме на ситно

За сиропа:

4 ч.ч. вода

2 ч.ч. захар

заделените настъргани кори

Приготвяне:

Накъсваме корите за баница в намазана тавичка, разбиваме продуктите, изсипваме върху корите, разбъркваме и печем на 180 градуса. След като се изпече сладкишът поливаме със студения сироп.

 

Баклава

Продукти:

1 ч.л. какао

400 г кори за баклава - тънки

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

2 ч.ч. орехи

1 мандарина - сок и кора

125 г масло

2-3 с.л. олио

Приготвяне:

Взимаме 4 кори. Смиламе орехите с машинка. Смесваме орехите с какаото. Върху подредените една върху друга кори наръсваме орехи. Навиваме от тясната страна на руло. Режем го според желанието с нож на триъгълници или на правоъгълници. Нареждаме ги плътно в тава едно до друго. И така, докато свършат продуктите - кори, орехи, какао.

В тиган слагаме маслото и олиото и сгорещяваме. Заливаме баклавичките с горещото масло. Печем баклавичките до готовност на 170 градуса. Оставяме да се охлади десерта. На котлона в тенджерка слагаме захарта, водата, сока на мандарината и настърганата кора да заври. Със захарния сироп след като е готов заливаме баклавичките. Оставяме да попие. Да ви е сладко!