Г ръцката баница или баклавата... Кое от двете ястия заслужава повече златния медал? Представяме ви две уникални рецепти, не ги пропускайте и преценете сами!
Гръцка баница
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
250 г кисело мляко
1 с.л. бакпулвер
1 ванилия
5 мандарини - настъргани корите, като заделяме 1 с.л. от корите за сиропа
1 пакет кори за баница, но ги натрошаваме на ситно
За сиропа:
4 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
заделените настъргани кори
Приготвяне:
Накъсваме корите за баница в намазана тавичка, разбиваме продуктите, изсипваме върху корите, разбъркваме и печем на 180 градуса. След като се изпече сладкишът поливаме със студения сироп.
Баклава
Продукти:
1 ч.л. какао
400 г кори за баклава - тънки
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. орехи
1 мандарина - сок и кора
125 г масло
2-3 с.л. олио
Приготвяне:
Взимаме 4 кори. Смиламе орехите с машинка. Смесваме орехите с какаото. Върху подредените една върху друга кори наръсваме орехи. Навиваме от тясната страна на руло. Режем го според желанието с нож на триъгълници или на правоъгълници. Нареждаме ги плътно в тава едно до друго. И така, докато свършат продуктите - кори, орехи, какао.
В тиган слагаме маслото и олиото и сгорещяваме. Заливаме баклавичките с горещото масло. Печем баклавичките до готовност на 170 градуса. Оставяме да се охлади десерта. На котлона в тенджерка слагаме захарта, водата, сока на мандарината и настърганата кора да заври. Със захарния сироп след като е готов заливаме баклавичките. Оставяме да попие. Да ви е сладко!