0

П рекрасни предложения за всякакви сладки неща по рецепти, приготвени от Иван Звездев, намираме на zvezdev.com.

Орехово реване

Продукти:

4 яйца

120 г захар

250 г брашно

1/2 кофичка (200 г) кисело мляко

100 г смлени орехови ядки

1 ч.л. бакпулвер

150 г захар

200 мл вода

1 ч.л. ванилова заха

Приготвяне:

В суха купа се отделят белтъците на яйцата. Поръсват се с 2/3 от захарта и на високи обороти се разбиват с миксер на сняг. Жълтъците се слагат в друга суха купа, смесват се с останалата захар и разбиват за минута. Добавя се киселото мляко и се разбиват добре. Брашното се смесва с бакпулвер и слага при жълтъците. Разбърква се на ниски обороти с миксер, слагат се едро смлени орехи и размесват. Слагат се и белтъците и със шпатула внимателно сместа се обърква. Слага се в тава с големина 20Х15см. Пече се в ниската част на предварително затоплена фурна на 180 ℃ за 30 минути. Фурната се изключва и реването се оставя за още 20 минути. Слага се в тава с големина 20 х 15 см. Пече се в ниската част на предварително затоплена фурна на 180 градуса за 30 минути. Фурната се изключва и реването се оставя за още 20 минути. Докато реването се пече, се прави сироп, като се кипват вода и захар в малка тенджера и вари минута. Добавя се ванилова захар и оттегля от котлона. Оставя се да изстине. Топлото реване се залива с охладен сироп. Оставя се за няколко часа преди да се нареже и поднесе.

Бисквитена торта с ябълки

Продукти:

600 ябълки

400 сметана

50 орехи

7 с.л. пудра захар

250 бисквити за торта

Приготвяне:

Ябълките се обелват и настъргват. Поръсват се с половината захар. Сметаната се смесва с останалата пудра захар. В тава (20 см) се слага ред бисквити. Покриват се с половината ябълки. Намазват се с половината сметана. Отгоре се слагат останалите бисквити. Следват ябълки. Намазва се със останалата сметана. Поръсва се с едро нарязани орехи. Покрива се с фолио и оставя в хладилник за поне 6 часа, а най-добре повече. Сладкишът се поднася охладен.

Плачещ кекс

Продукти:

4 яйца

125 г захар

60 мл прясно мляко

4 с.л. олио

200 г брашно

60 г какао

1 пакетче бакпулвер – 10 г

1 пакетче ванилова захар - 5 г

За шоко соса:

1 с.л. какао

40 мл прясно мляко

100 г захар

125 г шоколад

25 г масло

200 мл млечна сметана за разбиване

200 мл прясно мляко за поливане на кекса

Приготвяне:

Яйцата се смесват със захарта в купа и се разбиват с миксер, докато се сгъстят за 2-3 минути. Брашното и какаото се пресяват върху яйцата. Внимателно се разбъркват за кратко. Наливат се прясно мляко и олио. Отново се разбърква. Добавят се бакпулвер и ванилия и се смесват добре. Сместа се слага в квадратна тава с размер 25 см. Може да се сложи и в кръгла или правоъгълна тава. Кексът се пече в предварително загрята до 175 градуса фурна в по-ниската част за 25 минути.

За шоко соса в малка касерола се сипва мляко и смесва с какаото и захарта. Загрява се леко до 50 градуса. Тогава се слага шоколадът и се оставя да се стопи. Накрая се добавя маслото и сосът се оставя да изстине напълно. Той трябва да се изстуди в хладилник. Изпеченият кекс се набожда с шиш на 15 места и постепенно се полива с 200 мл прясно мляко. Оставя се да изстине напълно в хладилник. В купа се налива ледено студена млечна сметана с 30% масленост и разбива на сняг. Студеният сладкиш се покрива със сметаната. Върху нея се сипва ледено студеният шоколадов сос. Кексът се оставя за 8-10 часа в хладилник да стегне добре. Нарязва се и поднася.

Жадната калугерка

Продукти:

За блата:

5 яйца

200 г брашно

125 г захар

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. ванилова захар

2 с.л. какао

кората на един лимон - ситно настъргана

За крема:

2 яйца

60 г масло

400 мл мляко

1 ч.л. ванилова захар

4 с.л. захар

4 с.л. брашно

За сиропа:

4 с.л. захар

250 мл. прясно мляко

1 ч.ч. вода

Приготвяне:

За блата в купа се слагат яйца и разбиват за минута на високи обороти с миксер. Тогава се слага захарта и разбиването продължава 6-7 минути, докато станат пухкави и много гъсти. Брашното се смесва с бакпулвер. Една супена лъжица се слага при разбитите яйца. На ниски обороти с миксер или тел се разбърква, като продължава добавянето на брашното с лъжица. След като се смеси добре, се добавят ваниловата захар и настъргана лимонова кора и се разбърква добре. Една трета от сместа се слага в друг съд и размесва с какао. Така, бялата смес се слага в квадратна (22 см) или правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Върху нея се слага на няколко места от какаовата смес. С вилица се правят въртеливи движения, за да се получи мраморна шарка, смесвайки двата цвята на тестото. Фурната се загрява до 190 градуса. Блатът се пече за 25-28 минути в ниската част. Изважда се и оставя да изстине. Маха се хартията.

За крема в тенджерка се слагат яйцата, захарта и брашното, разбъркват се добре и се заливат със студено прясно мляко. При непрекъснато бъркане сместа се загрява и оставя да заври. Тогава кремът става гъст и се маха от котлона. Поръсва се с ванилия и се слага масло, разбърква се и покрива с фолио. Оставя се да изстине. Прави се сироп, като в тенджерка се смесват мляко, захар и вода, загряват се до завиране. Охладения блат се набожда с шишче на 10-15 места и залива с горещия сироп. Поръсва се със смлени орехови ядки и покрива с крем. Оставя се да престои в хладилник за една вечер. Охладеният сладкиш се поръсва с какао и малко орехи за декорация. Нарязва се на квадрати и сервира.

Чийзкейк с боровинки

Продукти:

За блата:

200 г бисквити

80 г масло

За плънката:

500 г сирене крема

300 мл сметана

3 с.л. пудра захар

няколко капки есецния лимон или настъргана лимонова кора

250 г конфитюр от боровинки + 1 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

Бисквитите се мелят. Стопява се масло. Бисквитите се смесват с маслото и се нанасят на дъното на 20 см тава с ринг. Слага се в хладилник да стегне за 10-15 минути. С миксер се разбива сметаната, докато стане на пяна, слагат се пудрата захар, крема сиренето и есенцията лимон (или настърганата кора). Разбива се на средна мощ за 3-5 минути до получаване на пухкав крем. Сместа се нанася върху охладения блат. И оставя в хладилник да стегне за 5 часа. В малка касерола се слага конфитюр от боровинки да се стопи на бавен огън. Оставя се леко да се охлади и се налива лимоновият сок. Конфитюрът се разпределя върху студения чийзкейк. Оставя се отново в хладилник за още поне 4 часа, след което се реже и поднася.

Златоградска баклава

Продукти:

1 пакет готови точени кори - 400 г

1 кутия локум - 250 г

500 г захар

250 г смлени орехови ядки

125 г масло

125 мл олио

Приготвяне:

Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Ореховите ядки се мелят на дребно с една лъжица захар. Корите се слагат на масата. Взимат се два листа и прегъват на две. Намазват се с мазнина, поръсват се обилно с орехови ядки. В единия край на кората се слага редичка от нарязания на малки парчета локум. Навива се руло. По този начин се приготвят и останалите кори. Рулата се подреждат плътно едно до друго в намазнена тава. Баклавата се пече 15-20 минути в умерено загрята фурна (при температура 150 градуса) или докато добие светло кафяв цвят. Приготвя се сироп, като захарта се изсипва в малка тенджера и се залива с 1/2 литър студена вода. Слага се на котлона и се кипва, като се разбърква. Горещата изпечена баклава се залива с изстиналия захарен сироп (или обратно – изстиналата баклава се залива с горещ сироп). След това се завива с кухненска кърпа, оставя се да се напои добре и се поднася като се нарязва на малки цилиндърчета.

Канелени кифлички

Продукти:

125 г масло

1/2 ч.ч. пудра захар

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. кисело мляко

1 яйце

1 ч.л. бакпулвер

500 г брашно

50 г орехи

50 г кристална захар

1 ч.л. канела

Приготвяне:

Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Слага се в купа и с дървена лъжица се разбърква с пудрата захар. Налива се олио, слагат се яйце и кисело мляко, които също са на стайна температура. Разбиват се за кратко с миксер. Тогава се слагат бакпулвер и брашно и се омесва меко тесто. Оставя се покрито с фолио за 1 час в хладилник. Орехите се мелят заедно с кристалната захар и канелата. Студеното тесто се разделя на две и с малко брашно се разточва на кръгли кори с размер 30 см. Всяка кора се реже на триъгълници. Всеки тиъгълник се ръси с орехи и навива от основа към върха на рулце. Рулцата се слагат в тава и пекат на 180 градуса в предварително затоплена фурна – за около 25 минути.

Крем брюле с кафе

Продукти:

4 жълтъка

400 мл млечна сметана

1 с.л. разтворимо кафе

120 г захар - 1 ч.ч.

1 пакетче ванилова захар или 1 пакетче ванилия на прах

6 ч.л. захар за карамелизиране

Приготвяне:

В купа поставяме жълтъците и ги разбиваме за кратко с 3-4 с.л. захар. В тенджера наливаме сметаната, добавяме разтворимото кафе и останалото количество захар. Загряваме сместа, докато се разтворят добре всички съставки. На тънка струйка прехвърляме към жълтъците, като разбъркваме непрекъснато. Прибавяме ванилия и разпределяме крема в 6 огнеопорни купички. Поставяме в средата на предварително затоплена фурна и печем на 140 градуса за 40-50 минути. Оставяме десерта за няколко часа, за да изстине напълно. След като е добре охладен, поръсваме всяка купичка с по 1 ч.л. захар и разпределяме по равно. Карамелизираме с готварска горелка или в горната част на фурната, само на горно печене. Сервираме до 30 минути, преди да се е стопила захарта и коричката да е все още хрупкава.