По балкански
Тавче гревче или тавче на гравче е традиционна българска рецепта, но тя е характерна и за други балкански страни като Гърци и Сърбия, а се среща и в територията на Северна Македония – самото название е от Македонския регион. Това е рецепта за боб с кромид лук, мазнина, подправки, в която често се поставят различни меса – наденица, бекон, салам, кренвирши и т.н. Ето един от вариантите й, забелязан в receptite.com.
Тавче гравче с наденица
Продукти:
2 ч.ч. бял боб
1 глава лук
1-2 моркова
2-3 с.л. червен пипер
сол, черен пипер, олио
по желание: домат, чушка, наденица
Приготвяне:
Бобът се измива и се накисва в студена вода за една нощ. Измива се отново и на два пъти след завирането му се сменя водата. Ври до готовност с малко олио и не прекалено много вода. Ако е необходимо, се добавя по време на варенето и се бърка периодично, за да не загори. Готовият боб трябва да се е разварил добре и да има консистенция подобна на каша, а не на чорба. В отделен съд, в около 100 мл олио, се запържват ситно нарязаният кромид и нарязаният на ренде морков. Накрая се добавя червеният пипер. Пържи се за кратко при непрекъснато бъркане и се добавя при готовия боб. Разбърква се добре и се добавят сол и черен пипер. Бобът се сипва в голяма глинена тава или друг плитък глинен съд без капак. Отгоре се нареждат кръгчета домат, чушка или наденица. Намазняват се с малко олио и ястието се запича във фурната.