0

К октейлите са може би най-разпространената и най-богата част от кулинарията по света. Сигурно има милиони, макар никой да не може да каже колко точно. Най-лесният детски коктейл е да се вземе някакъв топинг, например шоколадов или ягодов, с него да се сипе малко в чаша, а отгоре да се допълни с мляко. Ето няколко рецепти за любопитни, както и варианти на някои от най-популярните коктейли.

Френски

Продукти:
100 мл джин
1 лимон
1 с.л. захар
натрошен лед
400 мл шампанско

Приготвяне:
Джинът, захарта и прясно изцеденият сок от лимона се разбиват с леда в шейкър. Разпределят се в чаши за шампанско и се заливат с ледено шампанско.

Айс

Продукти:

3 лимона
6-7 кубчета лед
250 мл кока-кола
250 мл фанта портокал
3 топки сладолед – вкус по избор
флакон бита сметана
2-3 листенца мента

Приготвяне:

Изстискайте сока от лимон и го смесете с фантата и колата. Добавете сладоледа и разбъркайте. Накрая сложете леда и ментата за аромат. Сервирайте във високи чаши и украсете с бита сметана.

Безалкохолна мента

Продукти:

250 мл сода
50 мл сироп от мента
40 мл пресен лимонов сок
лед

Приготвяне:
В коктейлна чаша се сипва първо ментата, след това се долива сокът от лимона и накрая содата. Така се получава трицветен коктейл, който се поднася с няколко бучки лед и парче лимон за украса, нарязана лимонова коричка и т.н.

Дайкири

Продукти:

50 мл бял ром
20 мл сок от лимон
1 ч.л. захар
3-4 кубчета лед
1 резенче лайм

Приготвяне:

Ледът се слага в шейкъра, добавят се ромът, лимоновият сок и захарта. Разбива се бързо около 20 секунди. Сместа се налива в изстудена коктейлна чаша.

Блъди Мери

Продукти:

60 мл водка
100 мл доматен сок
1 ч.л. сок от лимон
4 капки сос уорчестър
2 капки сос табаско
черен пипер
сол на вкус
лед

Приготвяне:

Сложете в шейкър 2-3 бучки лед и долейте водката, доматения сок, сосовете уорчестър и табаско и малко сол и черен пипер на вкус. Разбийте всичко добре и излейте коктейла във висока чаша. Украсата може да варира с резен лайм, резен домат или чери доматчета по ръба, както и стръкче целина или пък с каквото подходящо имате под ръка.

Акапулко

Продукти:

45 мл бял ром
20 мл лимонов сок
20 мл лимонов сироп
1 яйце
5 капки коантро
100 мл сок от ананас
30 мл сок от грейпфрут

Приготвяне:

Съставките се смесват в шейкър с лед, разклащат се силно и се прецеждат. Сервира се в охладена чаша със сламка. Добавят се 90-100 мл сок от ананас и 30 мл сок от грейпфрут, като се гарнира с парченца ананас.

Сангрия с бяло вино

Продукти:

1,5 л бяло вино
1/2 ч.ч. захар
60-80 мл водка
1 лимон
1 портокал
1 ябълка
1 пресен ананас
1 консерва коктейлни череши със сока
4-5 листа свежа мента

Приготвяне:
Почистете всички плодове и ги нарежете на парчета. Лимона и портокала не белете от кората, а нарежете с нея. Отцедете много добре сока от коктейлните череши и заедно с около 100 мл вода и захарта сварете гъст захарен сироп. Оставете го да се охлади. Разбъркайте виното със захарния сироп и водката. Добавете всички плодове в голяма кана и залейте с алкохолната течност. Добавете листа мента, разбъркайте и оставете в хладилника за 10-12 часа. Поднесете сангрията с няколко кубчета лед в чаша.

С ягодов ликьор

Продукти:

100 мл спрайт
60 мл бяло вино
2 с.л. ягодов ликьор
1 с.л. кафява захар
за украса череши, ягоди или други плодове

Приготвяне:
Разбърква се бялото вино с половината захар и с ягодовия ликьор. Кристална чаша се намокря по ръба с малко вода и се поръсва с малко кафява захар да полепне. Сипва се в чаша и се долива спрайт, той придава лек лимонов вкус. Охладен, коктейлът може да се поднесе с една черешка, срязана на две в течността и ягодка за аромат и разкош.

Космополитън

Продукти:

40 мл водка
15 мл коантро
15 мл лимонов сок
30 мл сок от боровинки
лимонова кора

Приготвяне:
Смесете всички съставки в шейкър с лед - водката, коантрото, сока от боровинки с лимоновия сок. Добре разбийте и излейте сместа в чаша за мартини. Украсете с ивички лимонова кора, резен лимон или лайм и поднесете.

Секс на плажа

Продукти:

30 мл водка
15 мл портокалов ликьор
15 с.л. малинов ликьор
45 мл сок от ананас
45 мл сок от боровинки

Приготвяне:
Сложете ледчета в шейкър за коктейли. Изсипете вътре всички съставки и разклатете хубаво, за да се разбъркат добре. Сложете в чаша за мартини и гарнирайте с лимонче, ягоди или парче портокал.

Свежи шотове

Продукти:

200 мл бейлис
100 мл водка
50 мл ликьор мента
4-5 кубчета лед
бита сметана

Приготвяне:
Бейлисът, водката, ликьорът от мента и ледът се слагат в шейкър. Бъркат се добре до охлаждане на сместа. Изсипват се в чаши за шотове и отгоре се слага бита сметана.

Шотове Тропикана

Продукти:

20 мл ликьор пъпеш
20 мл ликьор диня
50 мл сок от ананас
50 мл сок от манго
50 мл сок от маракуя
20 мл синьо кюрасао
гренадин
6-7 бучки лед

Приготвяне:
Всички съставки без гренадина се поставят в шейкър заедно с леда. Бъркат се до охлаждане. Изсипват се в шот чаши, като във всяка една от тях се капват 1-2 капки гренадин.