Ю билеи имат не само хората, но и...салатите.
През този месец се навършват 100 години от създаването на световноизвестно предястие, на което малцина са устояли.
Това е любимката на милиони хора по света - салата "Цезар", припомня БНР.
Тя е дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико.
Таткото на "Цезар" е Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ.
Бил периодът на Сухия режим и американците използвали определени случаи, за да отскочат до Тихуана "за разнообразие".
Според легендата, веднъж през юли 1924 година гостите на ресторанта на Кардини изяли всичко, което било на разположение, а за да не разочарова новопристигналите, той спретнал салата с останалите му продукти.
Чезаре Кардини
Поставил цели листа от маруля в по-голяма чиния, върху тях препечени парченца хляб, скилидки чесън, тънки резенчета от италианското сирене пармиджано. Всичко това залял със смес от зехтин, лимонов сок, яйца и сос Уорчестър.
Салатата пожънала веднага голям успех и получила името на своя изобретател - "Цезар" от "Чезаре".
С времето всеки един готвач прибавял и нещо от себе си, напр. пилешко месо или риба, но името остава същото, както и световната известност на това кулинарно италианско творение на Чезаре Кардини.