Л ора и Стоян предлагат огромен набор от рецепти на bonapeti.bg. Сред тях са и различни видове предястия. А както е казал един от националните ни литературни образи, разликата между предястие и основно е в количеството. Та и тук така. Може смачканите картофи със сос от авокадо и чесън да бъдат както за предястие, така и за основно – въпросът е в количеството и желанието.
Смачкани картофи с авокадо и чесън
Продукти:
1 кг картофи
3 с.л. зехтин
1 щипка сух чесън
сол и черен пипер на вкус
магданоз за украса
За соса:
1 авокадо
50 г майонеза
2 скилидки чесън
1 с. л. сок от лимон
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват до готовност, като не бива да се разкашкват. Обелват се и се подреждат в намазана със зехтин тава. Притискат се внимателно с вилица и се овкусяват със сол, черен пипер и сух чесън. Заливат се със зехтин. Пекат се 20 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, а месестата част се пюрира. Добавят се смачканият на паста чесън, майонезата, лимоновият сок, сол, черен пипер и отново се пюрира. Картофите се поднасят със соса.