0

С упите са лесен начин да доведем на масата топлината и уюта на дома по време на зима. Идеи за чорби намираме на az-gotvia.bg.

Чорба от праз лук Продукти: 2 стръка праз; 1 глава лук; 1 ч.л. брашно; 1 ч.л. червен пипер; черен пипер и листа сушена целина на вкус; който харесва, може да прибави и 1 кубче пилешки бульон; зехтин или олио, колкото е необходимо; сок от лимон; крутони за сервиране; Приготвяне: Нарязваме на ситно праза и кромида и ги задушаваме в зехтин или олио и малко вода. Като омекнат, прибавяме 1 ч.л. червен пипер и чаена лъжичка брашно. Наливаме топла вода и прибавяме черен пипер, сушените листа целина на вкус, натрошен пилешки бульон. Досваряваме чорбата. При необходимост добавяме сол. Поднасяме чорбата със сок от лимон и кубчета крутони.

Гъбена супа с картоф и сметана Продукти: 400 г гъби (печурки); 1/2 глава лук; 1 с.л. масло; 2 с.л. олио; 1 едър картоф; сол на вкус; 1 скилидка чесън; няколко стръка магданоз; няколко стръка копър; 100 мл течна неподсладена готварска сметана; 1 с.л. (с връх) брашно; 1 щипка черен пипер; Приготвяне: Почистете гъбите, нарежете ги на филийки. Обелете и нарежете на много ситно лука. Загрейте 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в тенджера на котлона, прибавете лука и гъбите. Гответе около 5 минути, като разбърквате отвреме-навреме. Прибавете около 1,5 л гореща вода. Добавете обеления и настърган на ситно ренде картоф. Оставете супата да ври на среден огън около 15 минути. С пасатор пюрирайте чесъна, копъра, магданоза, 1 с.л. масло, като прибавяте по малко сметана докато получите гъсто пюре. Прибавете го към супата и разбъркайте. Добавете сол на вкус. В купичка сложете 1 с.л. брашно и добавете малко от супата при непрекъснато разбъркване, докато се получи рядка кашичка. Върнете съдържанието на купичката в тенджерата със супата и разбъркайте. Оставете да ври около 10 минути. Добавете остатъка от сметаната и щипка черен пипер. Оставете да ври 2-3 минути и оттеглете от огъня.

Бърза витаминозна Продукти: За всяка порция са необходими:; 1,5-2 ч.ч. домат от консерва; 2 с.л. нарязана зелена пиперка; 1 с.л. нарязан праз; 1-2 стръка пресен магданоз; сол на вкус; олио или зехтин на вкус; 1 ч.л. захар; черен пипер на вкус; Приготвяне: Пасираме домата от консерва. Сипваме в купичка и смесваме с нарязана зелена пиперка, нарязан праз, нарязан ситно магданоз. Подправяме със сол на вкус, струйка олио или зехтин и черен пипер на вкус. Ръсваме и чаена лъжичка захар. Разбъркваме добре. Може преди поднасяне да подгреем леко супата и да поднесем с препечени хлебни хапки или филийки.