0

И зчезването на Амелия Еърхарт продължава да бъде загадка, като теориите варират от отвличане от извънземни до аварийно кацане на отдалечен остров. Сега изследователската компания Deep Sea Vision твърди, че е открила останките на нейния самолет Lockheed 10-E Electra на дъното на океана, съобщи IGN.

През уикенда компанията, финансирана от бившия служител на разузнаването на военновъздушните сили Тони Ромео, публикува в социалните мрежи сонарни снимки на това, което твърди, че е самолетът на Еърхарт.

„На 2 юли 1937 г. Амелия Еърхарт и навигаторът Фред Нунан излитат от Папуа Нова Гвинея, наближавайки края на рекордното си околосветско пътешествие, след което не са били видени никога повече. До днес. Deep Sea Vision откри нещо, което изглежда е самолетът на Еърхарт Lockheed 10-E Electra”, гласи публикацията.

Изследователският екип разяснява, че подводницата "Хюгин" е успяла да заснеме сонарното изображение на самолетообразния обект на около 16 000 фута (4876.8 мтра) под повърхността на Тихия океан, на по-малко от 160 км от остров Хауланд, където се предполага, че Еърхарт и Нунан са спрели и са заредили гориво, преди да изчезнат. 

Първоначално Еърхарт изчезва през 1937 г., заедно с навигатора Фред Нунан, в разгара на опита си да стане първата жена пилот, обиколила земното кълбо. Известна за времето си, Еърхарт поставя множество рекорди и е първата жена, извършила самостоятелен трансатлантически полет без прекъсване. Нейната мисия и мистериозното ѝ изчезване се превръщат в част от американския фолклор, като се споменават в различни научнофантастични произведения - от „Стар Трек” до „Старфийлд”.

*  Източник: NOVA