0

П ризрачни бели останки от гниеща плът във формата на русалка бяха изхвърлени на брега на остров в Папуа Нова Гвинея и експертите са меко казано озадачени.

Странното морско създание вероятно е било морски бозайник, но точният му вид не е ясен, казаха специалисти пред Live Science.

Мистериозната телесна маса била открита на 20 септември от местните жители на остров Симбери - малък вулканичен остров с население от около 1000 души в морето Бисмарк в провинция Нова Ирландия, според публикация във Facebook от New Irelanders Only (NIO).

Обектът е известен още като глобстер - неидентифицирана органична маса, която е изхвърлена на брега. Произходът на тези мистериозни останки е трудно да се определи, тъй като голяма част от трупа е изгнила и липсват части от тялото, които са изгубени в морето. В този случай по-голямата част от главата на създанието и големи парчета от плътта му ги няма.

Липсва информация за размера и теглото на трупа, тъй като не е бил правилно измерен, преди местните да го погребат, казаха представители на NIO пред Live Science. И никой не е събирал ДНК проби, което означава, че правилната идентификация е почти невъзможна.

Експертите не са успели да го идентифицират само от изображенията.

Хелене Марш, учен по околната среда от университета Джеймс Кук в Австралия, каза пред Live Science, че изглежда като морски бозайник.

„Отвъд това всеки може само да гадае“, добави тя.

Саша Хукър, експерт по морски бозайници в университета Сейнт Андрюс в Шотландия, успя да стесни предположението си малко повече.

„Прилича ми на много разложено китоподобно“, каза тя. Известно е, че китоподобните придобиват този цвят, когато кожата им падне, добави тя.

Най-разпространените китоподобни в района са китовете с къси перки (Globicephala macrorhynchus), въртящите се делфини (Stenella longirostris), пантропичните петнисти делфини (Stenella attenuata) и кашалотите (Physeter macrocephalus), според проучване от 2021 г. в списанието Pacific Science.

Ерих Хойт, изследовател в Whale and Dolphin Conservation в Обединеното кралство и автор на няколко книги за китоподобните, е съгласен, че глобстерът може да е малък кит. Той обаче вярва, че това може да бъде и дюгон или „морска крава“, за която е известно, че се храни с морски треви в плитките води в Папуа Нова Гвинея.

Други експерти също предполагат, че това може да е един от морските бозайници, които преди са вдъхновявали историите за русалки.

„Моето най-добро предположение е, че това може да е дюгон“, каза Йенс Къри, главен учен на Фондацията за тихоокеански китове в Хавай.

„Въз основа на това, което е останало от главата, изглежда твърде широко, за да бъде китоподобно“, добави той.

"И количеството мазнина също говори за морски бозайник, а не за акула", каза Къри.

Но не всеки смята, че глобстерът е морски бозайник.

Гавин Нейлър, морски биолог от Университета на Флорида, който управлява Международните файлове за нападения от акули, смята, че останките може да са от голяма акула. Въпреки че „е малко странно, че цялата кожа изглежда е изгнила“, каза той пред Live Science.

Други експерти по акулите не са съгласни.

„Първоначално мислех, че е голяма акула, но сега, след като прекарах доста време в разглеждане на обекта, съм по-уверен, че е китоподобно, поради формата на опашката и местоположението на плавниците“, каза Грегъри Скомал , морски биолог в Бостънския университет и ръководител на програмата за акули в Масачузетския морски риболов. „Прешлените, които се виждат на едно от изображенията, също приличат повече на гръбнака на кит, отколкото на хрущялния гръбнак на акула“, каза той пред Live Science.

Скомал също забелязал нещо, което "прилича на трахея", висящо от животното близо до главата му. Ако е вярно, това би изключило предположението за акула.

„Но каквото и да е, вероятно е мъртво от седмици“, каза Хойт.

*Източник: Vesti