0

И зразът, че любовта не признава граници, не е чак толкова абстрактен. Редица примери сочат, че за тези, които се обичат, няма невъзможни неща. Даже ако се налага единият от двамата възлюбени да витае във въздуха, докато тече брачната церемония. В новините за сватбите с призраци липсва само едно - информация за това дали бракът е консумиран и как стои въпросът с възпроизводството.

Главна героиня в поредната призрачна история е британката Аманда Тиг, която вдига сватба в открито море с призрака на пират от Карибско море. На 45 и майка на пет деца, тя решава, че е крайно време да вземе нещата в свои ръце и предприема първата стъпка - да поиска ръката на младоженеца, който си е избрала. За Аманда идеалният мъж е пиратът Джак, на когото тя откровено се възхищава. Ето защо решила да му се врече завинаги във вярност. Нищо, че е загинал още през XVIII век. Или пък именно заради това. Аманда вероятно си е направила сметка, че духът, вдъхновил образа на карибския пират Джак Спароу, не само няма да й кръшка, но и щом е такъв дълголетник, нищо чудно това да се прехвърли и на законната му половинка. Въпреки че може да се спори доколко законна е процедурата, с която тя е произнесла брачната си клетва сред вълните. Все пак никой не е чул младоженецът да каже заветното „да“. Тя даже не успяла да му надене халката. За да отметне и тази процедура, нахлузила накита на пръста на своя психиатър.

Претенции

„Нямам думи да опиша колко съм щастлива – споделя по този повод Аманда Тиг, цитирана от The Daily Mail.- Джак е моята половинка. Винаги съм си мечтала за такива отношения“. Според булката повечето хора даже не подозират за съществуването на подобни призрачни връзки, така че не знаят какво душевно богатство са те.

Ирландката споделя пред журналистите, че си общувала редовно със своя виртуален съпруг. Тя се консултирала за всичко с него и се съобразявала с мнението му. Преди сватбата например той поискал неговата халка да е от месинг, а нейната от бяло злато.

Аманда твърди, че колкото повече опознавала призрачния си съпруг, толкова повече го обиквала. Що се отнася до секса, той нямал голямо значение. „Духовната близост е по-важна от плътските удоволствия“, казва Аманда. И ако всичко това ви изглежда шашаво, то какво ли ще кажете за двайсетодишната американка, която взела съдбоносното решение да преустанови връзката си с калкулатор и да вдигне сватба с тетрис.

Традиции

Колкото и да е абсурдно, в много страни е разрешено да се разиграе сватба с призрак. Законодателството там позволява на жив човек да сключи брак с умрелия си партньор. На първо място от тази възможност се възползват хора, които са изгубили сродната си душа малко преди подготвяната сватба. В Китай подобни церемонии са напълно в реда на нещата. От древни времена там смятат, че човекът е по-пълноценен в брака, така че трябва да се стреми да го сключи приживе. Когато синът на един владетел ненадейно починал, той решил да го ожени за дъщерята на свой поданик, която също била погребана наскоро. Това се оказало невъзможно, защото мъртвата девойка вече била обещана на друг. В наши дни някои въртят бизнес с това. Млада жена, починала неотдавна, може да бъде преотстъпена от семейството срещу 1500 долара, за да се направи венчавка. В Янцюан, провинция Шанси, заловили гробокопачи, които се опитвали да изровят труп на момиче. Поръчката за това им била дадена от жена, която заявила, че е искала да я сватоса с починалия си брат. Той се явявал в нейните сънища и настоявал да му осигури булка, тъй като е много самотен.

Според традициите на някои места по-големите синове в семейството трябва да се задомят преди по-малките. Ако избраницата така и не се е появила, батковците са готови да сключат брак с призрачна булка, за да отстъпят ред на братята си. На някои места в Южен Судан пък има друга традиция. Ако мъжът умре, без да е оставил наследник от мъжки пол, някой от роднините му го замества и се жени от негово име, за да продължи опитите. Роденото от този брак момче се води син на починалия. Нуерите вярват, че ако това не бъде направено, починалият ще се превърне в призрак и ще започне да вреди на роднините си.

През няколко години млад китаец се ожени за бременната си приятелка, загинала няколко дни преди сватбата. Чен И Чи била на 23 и в петия месец. Според приятелите им това била най-щастливата двойка в света. Според местните традиции бъдещите съпрузи даже си направили сватбена фотосесия. А когато се случила трагедията, той решил да оправи формалностите. Прощаването с тялото било в същата зала, в която се състояла и тържествената церемония по бракосъчетанието. Със сълзи на очи женихът сложил венчалната халка на пръста на своята възлюбена, полегнала в ковчега. В този момент всички присъстващи вече хлипали на глас. Опечалените носели яркорозови балони, подготвени за сватбата, които пуснали към небето, след като булката била положена в гроба.

Трийсетина роднини се събрали на сватбена церемония в моргата в Килунг. 26-годишният Чен Йен загинал след усложнения, получени при вадене на зъб. 21-годишната му годеница Чай Чиа се самоубила в деня на неговото погребение. В предсмъртното си писмо тя молела да ги оженят и да ги погребат заедно.

Булката е в бяло, младоженецът не мърда

На 12 януари 2003 г. свещеник във Великобритания признал за законен брака на 21-годишната Джоан Уилямс и нейния възлюбен, загинал при катастрофа. По време на церемонията булката целунала съпруга си за пръв и последен път, преди да го положат в гроба. Всъщност двамата започнали да консумират връзката си осем години преди това трагично събитие и даже имали тригодишен син – Джими.

35-годишната Кристел Демишел станала булка и вдовица по едно и също време, когато се венчала за полицая Ерик, премазан от пиян шофьор през септември 2002 г. Тя се решила на тази стъпка, когато установила, че чувствата й към него са още по-силни след смъртта му. За да осъществи намерението си, тя изискала и получила специално разрешение от тогавашния президент Жак Ширак.