0

С лухове за странно създание, живеещо във водите на езерото Лох Нес в Шотландия, циркулират по целия свят от десетилетия, въпреки че не са обективни открити доказателства, които да потвърдят неговото съществуване.

Оказва се обаче, че чудовището е наблюдавано за първи път през 565 г. от ирландски мисионер, който се натъква на звяра в река Нес.

Широко тиражирани спекулации за Неси всяват ужас в Шотландия от 2 май 1933 г., когато местно издание публикува историята на двойка, която твърди, че е видяла чудовище да подава главата си на повърхността на езерото. Година по-късно пък се появяват снимки, направени от полковник Робърт Кенет Уилсън. Фотосите на военния обаче се оказват измама, след като съучастникът му Крис Спърлинг признава на смъртния си одър, че те са фалшифицирани.

Разгадаха мистерията на чудовището от Лох Нес

През 2001 г. се появява замъглена фотография на Неси, направени от двама приятели Джеймс Грей и Питър Левингс, заснета по време на риболов в Лох Нес.

До сега науката не е дала задоволително обяснение за наблюденията на Неси, въпреки че през 2019 г. експертът Стив Фелтъм, който е прекарал 24 години в наблюдаване на езерото, заявява, че то всъщност е гигантски сом.

Онлайн регистър пък изброява повече от 1 000 наблюдения на Неси. Какво обаче може да обясни тези мистериозни явления? Много хора видели Неси, свидетелстват за големи люспи по гръбнака на съществото, подобни да тези, които крокодилите имат и ги карат да мислят, че то може би е земноводно. Местните есетрови риби могат да достигнат до няколкостотин килограма и имат ръбетсти гърбове, които създават зрителна измама, че те са влечуги.

ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Останки от мистериозно чудовище изплуваха на шотландски остров (СНИМКИ)

Други пък са на мнение, че Неси и плезиозавър с дълга шия, които по някакъв начин е оцелял, когато всички динозаври са изчезнали.

Трети смятат, че явлението се дължи на загиващи шотландски борове, които падат в езерото и се задържат върху неговата повърхност, докато не се напоят с вода и не започнат да изпускат малки мехурчета въздух върху повърхността. В крайна сметка мехурчетата изтласкват дънера нагоре, а големият натиск започва да променя неговата форма, създавайки му вид на животно с дълга шия.

Основната версия, че Неси е огромна змиорка бе разбита на пух и прах от ново проучване. Смята се, че шията на чудовището е дълга около един метър, но анализът показва, че съществува шанс от едно на 50 000 да се види змиорка с този размер.

Чарли Шийн ловувал Лох Нес. Актьорът сърбал дружинка и отлетял за Шотландия, за да издирва митичното създание

За да стигне до изводите си, авторът на проучването Флоу Фоксън, събира данни от сладководни басейни в цяла Европа. Изследването обхваща размера на 129 вида змиорки, уловени между 1970 и 1971 г. - близо 40 години след заснемането на скандалната черно-бяла снимка на Неси. Въпреки, че фотографията официално е призната за манипулирана, оценките предполагат, че чудовището на изображението е било с размер между 0,6 и 2,4 метра дължина. Фоксън е на мнение, че не е невъзможно еднометрова змиорка да е обитавала Лох Нес, като дава за пример, че е открита такава с дължина от 1,05 метра в друго езеро.

Видяха чудовището от Лох Нес (СНИМКИ)

Въпреки това обаче, на шотландската змиорка ще са необходими почти 30 години, за да достигне дължина от един метър и то при условие, че расте с нереалистична постоянна скорост. За да достигне 6 метра дължина, змиорката трябва да расте бързо в продължение на близо 200 години – възрастта на най-дълголетната риба на Земята – гренландската акула.