0

С индромът „Хавана”. Една шпионска мистерия, която отново е на сцената, след като бе публикувано ново разследване на три медии от различни държави. Това са „Инсайдър“ - медийна група, фокусирана върху Русия, със седалище в Рига, немското списание „Шпигел“ и американската телевизия Си Би Ес.

Необяснимото заболяване, докладвано за първи път през 2016 г., е свързано с руското разузнаване, твърдят те. Интересното в случая е, че преди време официални американски служители заявиха, че е малко вероятно чужда сила да е замесена в необяснимите симптоми, от които страдат членове на персонала на щатски мисии по целия свят.

Без доказателства

Според разследването на трите медии служителите може да са станали мишена на руски звукови оръжия. Москва официално отрече новите обвинения. „Това изобщо не е нова тема; дълги години темата за т.нар. „Хавана“ се преувеличава в пресата и от самото начало се свързва с обвинения срещу руската страна“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. „Но никой никъде не е публикувал или изразявал убедителни доказателства за тези необосновани обвинения“.

Преди година бе представена официална оценка за "анормалните здравни инциденти", но в нея отново липсва обяснение за странния синдром „Хавана“. Феноменът получава името си от столицата на Куба, където бе открит първият случай през 2016 г. Сегашното разследване предполага, че първите случаи може да са били в Германия две години по-рано. Става дума за атаки във Франкфурт, когато служител на правителството на САЩ в тамошното консулство е бил повален в безсъзнание от нещо подобно на силен енергиен лъч.

Симптоми

Американски служители, засегнати от това състояние - включително служители на Белия дом, ЦРУ и ФБР - се оплакват от световъртеж, главоболие, затруднена концентрация и силен и болезнен звук в ушите.

Докладвани са над 1000 случая на мистериозното заболяване, като десетки от тях все още официално се считат за необясними. Конгресът дори прие законодателство, насочено към подпомагане на жертвите с потвърдени мозъчни увреждания, които имат право на парични обезщетения.

29155

Журналистите твърдят, че агенти от руското военно разузнавателно звено, известно като 29155, може да са се прицелили в мозъците на американски дипломати с оръжия с "насочена енергия". Имало доказателства, че членовете на звеното са били разположени в градове по света в моменти, когато персоналът на САЩ е съобщавал за инциденти. Офицери от звено 29155 са били възнаградени за работата си, свързана с разработването на "несмъртоносни акустични оръжия".

Според американски военен следовател, който е проучвал случаи на Хаванския синдром, общото между жертвите му е „връзката с Русия“. Грег Едгрийн обяснява: „Имаше някакъв ъгъл, в който те работеха срещу Русия, фокусираха се върху нея и се справиха изключително добре.“ Но страната му не иска "да се изправи пред някои много трудни истини".

Една жертва на синдрома, агент на ФБР, разказа пред Си Би Ес за преживяното, когато е била ударена от мощна силна вълна в дома си във Флорида през 2021 г. „Бам, в дясното ми ухо беше като при зъболекар, който пробива“. Жената, известна като Кари, в крайна сметка припаднала и по-късно е имала проблеми с паметта и концентрацията.

В отговор на медийния доклад американски служители коментираха пред Си Би Ес, че ще „продължат да проучват внимателно анормалните здравни инциденти“, но повториха позицията си, че е „много малко вероятно чуждестранен противник да носи отговорност“. Но те са добавили, че "не поставят под въпрос съвсем реалните преживявания и симптоми, които нашите колеги и членовете на техните семейства са докладвали". Подобни инциденти оставали приоритет за службите.

Теории на конспирацията

Често започваше със звук, който хората описват като „бръмчене“, „шлайфане на метал“, „пронизителни писъци“. Една жена разказва за тихо бучене и силен натиск в черепа си; друг усетил пулсираща болка. Тези, които не са чули звук, са почувствали топлина или натиск.

Първите случаи на синдрома „Хавана“ са на служители на ЦРУ през 2016 г. и се пазят в тайна. Но в крайна сметка се разчува и безпокойството се разпространява. Пет години по-късно, през 2021 г., според Би Би Си случаите обхващат всички континенти, оставяйки реално въздействие върху способността на САЩ да оперират в чужбина. Синдромът става бойно поле за конкуриращи се теории. Някои го виждат като психическо заболяване, други - като тайно оръжие. Но все повече доказателства се фокусират върху микровълните.

През 2015 г. дипломатическите отношения между САЩ и Куба бяха възстановени след десетилетия на враждебност. Но в рамките на следващите две години синдромът “Хавана” почти затвори посолството, тъй като персоналът беше изтеглен поради опасения за здравето.

През 1961 г. в статия на д-р Алън Фрей се твърди, че звуците са причинени от микровълни, взаимодействащи с нервната система, което води до термина „Ефект на Фрей“. Но точните причини и последствията остават неясни.

През 70-те години на миналия век проф. Лин от Илинойс се заема с експерименти във Вашингтонския университет. Той смята, че енергията се абсорбира от меката мозъчна тъкан и се превръща във вълна на натиск, движеща се вътре в главата, която се интерпретира от мозъка като звук. Това се случва, когато микровълните с висока мощност се доставят като импулси, а не в непрекъсната форма с ниска мощност, както в модерната микровълнова фурна или други устройства. Проф. Лин дори посещава СССР, за да види техните експерименти.

Доклад от 1976 г. на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ показва, че не може да се намерят доказателства за микровълнови оръжия от комунистическия блок, но има експерименти, при които микровълните са пулсирали в гърлото на жаби, докато сърцата им спрат. Така Щатите са загрижени, че съветските микровълни могат да бъдат използвани за увреждане на мозъчната функция.

Ако се върнем към 2016 г., след известно затишие случаите започват да се разпространяват извън Куба – Москва, Гуанджоу в Китай, Близкия изток. В Хавана са засегнати и канадски дипломатически служители.

През 2021 г. има нова вълна от случаи, включително Берлин и по-голяма група във Виена. Дори е отложено с три часа пътуване на вицепрезидента Камала Харис до Виетнам заради докладван случай на синдрома в посолството в Ханой. Дори да е започнал като строго определен инцидент, синдромът „Хавана“ вече е развил собствен живот.