0

Т айните на историческия меч, наречен "Екскалибур", се разкриват, след като изследователите най-накрая определят възрастта му.  

Първоначално митологичният железен меч е намерен забит в земята през 1994 г. в археологически обект в стария град на Валенсия, разположен на източния бряг на Испания. Мястото се намира на север от древния римски форум, в район, който е бил обитаван от различни култури през цялата история на града. 

Предвид местоположението му изследователите нарекли артефакта "Екскалибур" на името на митичния меч от британската легенда за крал Артур. Митът описва специален меч, който бил забит в камък с помощта на магия. В историята само Артур успял да извади меча от камъка и след като го направил, бил коронован за крал. 

Възрастта на меча, намерен във Валенсия, остава неясна още от откриването му, което затруднява опитите за тълкуване на значението му. Сега обаче Службата по археология (SIAM) към Градския съвет на Валенсия успя да датира меча, като определи, че той произхожда от X в., което прави артефакта на повече от 1000 години. 

Това поставя оръжието в периода, когато голяма част от Иберийския полуостров, включително Валенсия, е била под ислямско управление, като този район е наричан Ал-Андалус. Ислямският период в Испания започва през 711 г. и завършва през 1492 г. след успешна военна кампания на силите на европейските християнски кралства. 

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия, според SIAM. Като цяло, добре запазените мечове от този период са рядкост в Испания, особено във Валенсия, където характеристиките на почвата затрудняват консервацията. 

Острието е с дължина над 43 см и има дръжка, украсена с бронзови пластини. Острието, което е с умерен размер, се извива леко към върха - характеристика, която преди това предизвикваше известно объркване относно възрастта на артефакта, тъй като мечовете на вестготите имали подобна форма. 

Вестготите са били германски народ, който е играл влиятелна роля в Европа в годините на упадък на Западната Римска империя и Ранното средновековие. На Иберийския полуостров християнизираните вестготи създали голямо кралство след падането на империята, което продължило от 5-ти до 8-ми век - чак до ислямското завладяване на региона. 

Въпреки приликите с вестготските мечове, изследователите са успели да датират "Екскалибур" - който вече е възстановен - благодарение на седиментните слоеве, в които е намерен. Размерът на оръжието и липсата на предпазител за ръката предполагат, че то може да е използвано от конник. 

“Този меч има уникален дизайн, който му придава голяма археологическа и културна стойност“, казва в прессъобщение Хосе Луис Морено, съветник на Валенсия за културни действия, наследство и културни ресурси. 

*Източник: Vesti