0

И звънземни се обадиха за 72 секунди и заглъхнаха, а чутото е наречено „Уау сигнал“. Учени обаче се питат дали не сме пропуснали реален шанс да срещнем извънземни. Това се случва през 1977 г., но и до днес продължава да се смята за една от най-вероятните възможности да сме засекли дейност на извънземни.

При това от съвсем сериозни учени, сред които и легендарният Карл Сейгън. Но така или иначе сигналът няма потвърждение след това.

А точно 40 години по-късно учени изказаха мнение, че става въпрос за двойка комети, чути от земната прослушвателна станция. Но не само уфолозите продължават да вярват, че сме засекли извънземен разум, който обаче не сме успели да го потвърдим заради тогавашната ни технология. Учени също са склонни да го приемат.

А режисьорът Робърт Земекис се вдъхнови именно от този случай да направи холивудския хит „Контакт“ през 1997 г. с Джоди Фостър и Матю Макконъхи. Той е по книгата на астронома Карл Сейгън, описващ този и други случаи.

На 15 август 1977 г. в рамките на програмата за търсене на извънземен разум СЕТИ радиотелескопът „Голямото ухо“ на Университета в щата Охайо записва въпросния сигнал. Виждайки разпечатката за разчитане, ръководителят на групата учени Джери Еман с възторг написал отстрани „Уау“. Оттам идва и названието на сигнала. По всички характеристики това е сигнал на разумна цивилизация, използваща сложен код. Изчисленията сочат, че идва от група звезди в съзвездието Стрелец.

Поради тогавашните технологии сигналът е локализиран така, че има възможност да бъде разпространен от две места.

Това пък 4 десетилетия по-късно дава основание на учени да твърдят, че всъщност са два сигнала от две преминаващи успоредно комети край една от звездите, като се смята, че и двете комети са на равно разстояние от звездата, но от двете й страни.

Това обяснява и сложността на „Уау сигнала“, защото така вече се получават два сигнала, които изглеждат като един и имат сложна структура.

Въпреки че тази хипотеза започва да става господстваща, все още мнозина се съмняват във възможността й. Контрата е, че дори и две комети да преминават по едно и също време около звездата, техният сигнал пак няма да е толкова сложен.

Автори на идеи за бъдещето и уфолози отиват още по-далеч. Според сериозно разработвани теории в бъдеще ще е възможно ракети да летят не с гориво, а със сложни радиосигнали, които се изпращат там, където е обектът. Уфолозите казват, че е напълно възможно нещо подобно да се е случило и в съзвездие Стрелец.

Дори не се изключва възможността въпросните сигнали наистина да са два и да са отпратени към две ракети. Учени отсичат, че това е много навътре в областта на фантастиката.

Засега няма дори предположения как точно може да се случи двигател да бъде захранван с радиовълни. Други пък контрират, че навремето и неща като самолетите, подводниците и ракетите също са били възприемани като теоретично невъзможни, но днес са обичайна реалност.

Така или иначе все още няма стопроцентово потвърждение за засичане или среща с извънземни. Може обаче да се припомни именно края на филма „Контакт“, където героинята на Джоди Фостър лети до далечна планета по планове, предадени от въпросния сигнал. Външно се вижда провал на мисията и падане на кораба за секунда. Но изследователите трябва да обяснят как за тази секунда има десетки часове запис на някакви шумове.