0

Е кип от учени от Университета за наука и технологии Шандонг, Университета Нанкин, както и други научни институции в Китай, са идентифицирали вероятната причина за най-голямото масово измиране в историята на Земята, настъпило в края на пермския период приблизително 252 милиона преди години. Резултатите от изследването са представени в научното списание Chemical Geology (ChemGeo).

Тогава около 81% от всички морски видове и около 70% от видовете сухоземни гръбначни изчезнаха. Бедствието засегна и растителния свят, причинявайки значителни мутации сред оцелелите сортове. Учените назоваха вероятната причина за това масово измиране като интензивна вулканична дейност, която е унищожила озоновия слой в атмосферата. Това от своя страна е предизвикало широк спектър от разрушителни процеси, включително отравяне на въздуха със сероводород, киселинен дъжд и липса на кислород в океаните.

Отбелязва се, че броят на серните изотопи се е увеличил поради фотолизата, тоест разпадането на молекулите поради абсорбцията на светлина под въздействието на ултравиолетово лъчение. Според сценария, когато озоновият слой е унищожен поради вулканична дейност, поток от ултравиолетова радиация ударя Земята.

Експертите също смятат, че хранещите се със сулфат бактерии в океаните са направили морската среда едновременно сулфидна и аноксична. Така на земята и водата са се развили сурови условия за съществуването на много форми на живот. Учените смятат, че подобно масово изчезване може да се случи отново.