П отомък на древните инки лови лоши сънища у нас. Фреди Ромеро, който е родом от Перу, изработва амулетите и обикаля цяла Бълагрия, за да ги продава. Чужденецът пристигнал в страната ни преди повече от 30 години, влюбил се и се оженил за хасковлийка, а след това завършил и УНСС.

Капаните

Фреди изработва освен капани за лоши сънища, но и други амулети, маракаси, типичния южноамерикански инструмент антара, детски дрешки с индиански шарки. В момента перуанецът е във Велико Търново. Той говори чудесно български. Споделя, че е завършил икономика. Упражнявал професията си, докато закрили посолството на Перу в България, след това се захванал със сувенирите и това се превърнало в основното му занятие. „Българите ги купуват, защото харесват нашата култура, сувенирите и музиката ни. Поначало вие сте много гостоприемни“, хвали се Фреди пред в. „Борба“. Пътуващият занаятчия и търговец не за първи път е във Велико Търново, участвал е и в базарите, организирани от общината. Смята да остане в старата столица няколко дена и отново потегля на път.

Перу

Материалите за всичко, което изработва, купува от Перу. Сред по-необичайните изделия са капаните за лоши сънища. За тях Ромеро използва кожа, обвива с нея кръг, оплита го и слага боядисани от него пера от петли, също перуански. Ако му свършат, слага и щраусови, които взема от фермите у нас. Ловците се закачат на абажури в спалнята или на стената в стаята на този, който има неспокоен сън. Възникнали са по времето на северноамериканските индианци, обяснява Ромеро. А антарата изработва от бамбук. За себе си потомъкът на инките споделя, че е роден в село Урамаса в област Лима, на 3500 м надморска височина. Майка му все още живее там, но повечето му роднини са в столицата Лима. Казва, че предците му са работили в мини или са се занимавали със селско стопанство. След Велико Търново Фреди Ромеро заминава за Русе и пак се връща, макар и за кратко.