0

К ойто си спомня 90-те, няма как да не се сети за Мелани Грифит във филма „Работещо момиче“. В лентата тя обуваше сникърси, за да стигне до офиса, и ги сменяше с обувки на високи токчета, като влезе в сградата. Тогава това изглеждаше леко странно у нас. А сега, ако погледнете надолу, какво виждате? Маратонки, казваме ние, българите. Млади и стари са обути в спортни обувки. Изведнъж от 15-годишните момичета до възрастни дами на 80 г. усетиха удобството да се стъпва леко и удобно.

За „нашествието“ на маратонките сигурно изигра роля и пандемията, защото преди нея токчетата изглеждаха всеобщо обожавани и най-вече задължителни за бизнес пространството. Сега обаче в корпоративните коридори все повече се срещат сникърси и кецове. В мъжката мода бизнес аутфитът задължително включва панталон, сако и риза, а на краката кецове. Вusiness casual е израз на симпатична небрежност. Той е подходящ за срещи с клиенти, офис събития, презентации. Дамите също слязоха от високите обувки. Не че съвсем се преобуха, но еклектиката и тук започна здраво да се намесва. Представете си следната визия – блейзър, скини дънки и обувки на висок ток. Това е едната възможност. Другата е отново блейзър, а може би оверсайз жилетка, широка мидипола от прозрачна материя като батиста или коприна, може и вискоза, за да е по-екологично. Краката са обути в каубойски ботуши или кецове. Това е малко по-арт, а истинският business casual е като в „Работещо момиче“ - костюм, независимо дали е в пола или панталон, сникърси на краката, а обувките с токчета в шкафчето или в тоте чантата. Да са винаги подръка, ако се наложи.

Модата винаги е била микрокосмос – икономически, политически, културен. Във всеки един момент това, което е в модата, говори за обществените тенденции. Как обаче спортните обувки изразяват душата на носещия ги? Като начало да видим с какво се съчетават сникърсите. Първият отговор е с деним, разбира се. „Обичам те, мила, с бели маратонки и изтъркани джинси“ се пееше едно време. Сега това е актуално отново. Белите сникърси и белите кецове са отново на мода, след като години наред бяха пренебрегвани дори и от чисто практична гледна точка, защото се цапат. Те са от плат, естествена или екокожа, но са снежнобели. Тук-там може и да има ненатрапващ се детайл, но да не е контрастен. Хитови бели сникърси за 2022 г. са с накъсани и разръфани кожени детайли по тях.

Баскетболните кецове от текстил и гума също са класика. Те напомнят за Щатите от 60-те години. Интересно е, че визията премина през милениума между двата века и не се променя. Променят се цветовете, като тази година са модни яркочервени и тревистозелени кецове, но и белите не отстъпват. Да, дизайнерите търсят нови измерения, като ги щампират с цветя или дори животински принтове. Украсяват ги с блестяши камъни, перли и брокат и ги вдигат на платформа. Младите артистично настроени натури обаче си ги носят „натурални“, тоест в класическата форма.

Класическите сникърси, това, на което казваме маратонки, са всъщност обувките за джогинг, както свикнахме да наричаме бягането. Навремето са измислени като леки и удобни, за да не нараняват краката по време тренировки и състезания. Сега ги носим всекидневно и понеже станаха хит, дизайнерите на обувки измислят какви ли не детайли, с които да ги разнообразят. Класиката, разбира се, е с гумения „език“, който покрива носа на обувката. Много е важно да се вижда и марката, защото показва не само на коя компания си фен, но и какъв спорт харесваш. Донякъде. Иначе подметката може да е от прозрачен материал, връзките да са заменени с велкро лента, може да са със златен или сребърен ефект, но формата е приблизително една и съща.

Този тип сникърси са еманация на техностила. Подметката е масивна, изнесена на петата и с най-невероятни форми. Истината е, че този тип спортни обувки бяха хит миналата година, но и тази ще се носят. Търсеният ефект при тях е стъпалото да изглежда масивно. Контрастът се постига в оголения глезен над обувката, тъй като допълнение към този тип сникърси е клинът. Клинове в типично спортна визия или романтична с дантелени детайли ще се носят и това лято, така че и миналогодишните маратонки ще са актуални, още повече че се предлагат и това лято по магазините.

Кецки носят хлапетата и така си ги наричат. Вълната тръгна от кей-попа, хитова южнокорейска поп музика. Музикантите се повяват обути с повдигнати кецове и модата заля и нашите ширини. Кецките са със заоблени носове и обичайните две ленти отстрани на обувката. На краката на тийнейджърите изглеждат овехтели, ама те са си такива от това, че не се събуват.

Ако искате по-семпла визия, заложете на едноцветна тишъртка, джинси – широки, тесни или накъсани в комбинация с класически кецове. Ако пък екстравагантното ви влече, облечете яркозелена блуза с буфан ръкави, панталон от синтетична материя и златни сникърси. Рокля и кецове за уикенда, това е колаборацията между рокля с щампа на цветя от памучна материя и кецове, идеални за съботна разходка. Спортни обувки и вечерен тоалет? Е, това е доста смело начинание. Ако не улучите мярката, може да изпаднете в тотален кич. Обаче къса, плътно по тялото, малка черна рокля с тесни презрамки, тип комбинезон, гарнирана с класически сребърни сникърси, може да се окаже екстравагантна и доста впечатляваща визия.