0

К олонизирането на Марс е най-голямата цел на Илон Мъск. Той от години работи по реализирането ѝ. По време на конференцията TED 2022. Мъск обаче предупреди, че не трябва да се създават погрешни очаквания, че животът на Марс, особено в началото, ще е луксозен и приятен, съобщава Business Insider. "Ще е опасен, труден, с тежка работа и на тясно", казва Мъск.

"Търговската оферта за пътуването до Марс е следната: "Опасно и тясно е. Може да не се върнете. Трудно е и работата е тежка", повтаря Мъск.

Въпреки това най-богатият човек на света е убеден, че рискът си заслужава.

"Мисля, че това е важно, за да удължим максимално продължителността на човечеството и съзнанието. Човешката цивилизация може да приключи заради външни фактори като метеорит, супервулкан, климатични промени, Трета световна война или безброй други причини", казва Мъск.

Той допълва, че SpaceX все още определя каква да е цената за билет до Марс. Мъск казва, че цели тя да е максимално достъпна за хората и може да е около 100 000 долара.

Най-голямата мечта на Мъск е: на Марс да бъде изграден самоиздържащ се град, но не очаква да доживее да го види, тъй като ще са нужни десетилетия работа. "Успехът не е гарантиран, но вълнуващите емоции са", казва още милиардерът.